Fondacija Zlatna malina koja po običaju dan pre svečane dodele Oskara dodeljuje svoje satirične nagrade za najgora filmska ostvarenja, saopštila je da je odložila 40. po redu dodelu nagrada.

„S obzirom na ubrzani kalendar dodele Oskara za ovu godinu i stres pod kojima je celukupna filmska industrija, što će svima upropastiti vikend, Fondacija Zlatna malina odlučila je da izbegne pritiske i pomeri i svoju dodelu koja će biti preneta na televiziji i zbog toga moramo da budemo lepi“, navodi se na sajtu fondacije ali nije objavljen tačan datum dodele nagrada.

Najviše nominacija ove godine je dobio film „Cats“, ukupno devet, medju kojima za najgori film, najgoru glumicu, najgoru žensku sporednu ulogu i najgoru režiju.

Za najgore filmsko ostvarenje nominovani su pored filma „Cats“ i „The Fanatic“, „The Haunting of Sharon Tate“, „A Madea Family Funeral“ i „Rambo: Last Blood“.

Među nominovanim za najgoru mušku ulogu nalaze se Silvester Stalone i Džon Tavolta.

U novoj kategoriji nagrade nazvane Zlatna malina za „nesvesni prezir prema ljudskom životu i javnoj imovini“ izmedju ostalih je nominovan film „Joker“ koji je favorit za Oskara sa 11 nominacija.

Zlatna malina dodeljuje se od 1980. godine, a nominacije bira 1.000 članova Fondacije Zlatna malina koja parodira američku Akademiju filmskih umetnosti i nauka.

Za prijem u tu fondaciju dovoljna je pretplata od 40 dolara godišnje.

Pobednici koji obično ne dođu na ceremoniju dodele, dobijaju skulpturicu zlatno-žute maline koja košta 4,79 dolara.

Do sada su jedini „pobednici“ koji su došli na ceremoniju dodele bile Sandra Bulok i Hale Beri.