Ovogodišnja Noć muzeja održaće se 16. maja širom zemlje, a u okviru upravo osnovanog Fonda Marina Andrić biće nagrađen najbolji izložbeni program pripremljen premijerno za to veče.

U znak sećanja na istoričarku umetnosti i dugogodišnju saradnicu Noći muzeja, Fond Marina Andrić osnovan je kako bi podstakao razvoj kreativnih kustoskih ideja, podržao inovativne pristupe kada je reč o interakciji sa mladom publikom i dao vetar u leđa onima koji u Noći muzeja žele da pomeraju granice.

Marina Andrić je tokom višedecenijske karijere radila u JP Beogradska tvrđava, Sekretarijatu za kulturu Skupštine grada Beograda, Centru za likovno obrazovanje u Šumatovačkoj i u Domu kulture u Lazarevcu. Bila je članica Upravnog odbora Narodnog muzeja i učestvovala je u kreiranju master studija na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Kroz rad u školi, projekte na Arhitektonskom fakultetu i sa timom zaslužnim za uspeh Noći muzeja, negovala je svoju ljubav prema radu sa mladima, dobijala priliku da prati njihov razvoj i pomaže im da oblikuju svoju kreativnost i učine svoje radove vidljivim publici. Posetioci Noći muzeja posebno pamte njene izložbe inspirisane romanom „Majstor i Margarita“ ili pak likom i delom Mustafe Golubića.

„Želja nam je da ovim konkursom stimulišemo i nagradimo instituciju i autora ili autorku projekta koji svojim zalaganjem, te programima koji se odlikuju inovativnošću i kreativnošću pomeraju granice muzejske delatnosti u Srbiji i na taj način pomažu da se kontinuirano neguje, obrazuje i animira domaća muzejska publika“, navode organizatori širom zemlje omiljene manifestacije.

Konkurs za najbolji premijerni program 17. Noći muzeja u Beogradu ima nagradni fond u iznosu od 150.000 dinara, a dodeljivaće se instituciji i autoru ili autorki projekta koji kroz svoje aktivnosti tokom 16. maja 2020. zadovolje sledeće kriterijume: originalnost ideje, inovativni pristup u realizaciji, kreativnost rešenja, primena postulata savremene muzejske prakse, interakcija s publikom, posećenost i atmosfera koju program stvara tokom Noći muzeja. Budući da 70% posetilaca ove manifestacije čini mlada publika (uzrasta od 18 do 35 godina), ovaj konkurs se vodi idejom koju je zastupala i sama Marina Andrić: za mlade je potrebno kreirati savremene i komunikativne programe. Zbog toga Noć muzeja otvara Fond Marina Andrić, kao laboratoriju za inovativne  programe namenjene mladima.

Pravo učešća imaju isključivo sadržaji osmišljeni za to veče, a zainteresovani se mogu prijaviti do 1. aprila 2020. godine na adresu koordinacija@nocmuzeja.rs. Glasanje publike biće organizovano po principu ankete u toku same Noći muzeja i to na lokacijama koje učestvuju u konkursu.

Detalji konkursa, kao i informacije o Fondu Marina Andrić, dostupni su i na zvaničnom sajtu Noći muzeja.