Postoje razni načini kako da kontrolišete težinu, ali je važno da to radite uz fizičku aktivnost. Fizička aktivnost troši višak kalorija koje bi se inače zadržale kao salo. Većina namirnica sadrži kalorije, a uz fizičku aktivnost ih, naravno, trošite i tako kontrolišete težinu. Zdravu težinu možete održati uz balansiranje unosa kalorija i fizičke aktivnosti.

Kalorije u hrani > potrošene kalorije = gojenje
Kalorije u hrani < potrošene kalorije = mršavljenje
Kalorije u hrani = potrošene kalorije = kontrola težine

Kako uz fizičku aktivnost da kontrolišete težinu

Stručnjaci preporučuju da kontrolišete težinu uz najmanje 30 minuta umerene fizičke aktivnosti skoro svakog ili svakog dana u nedelji. Da biste dostigli, ali i održali zdravu, željenu težinu, naročito ako ste izgubili veliki broj kilograma, verovatno će vam biti potrebno 60 ili više minuta fizičke aktivnosti, kako biste kontrolisali težinu.

Fizička aktivnost može da podrazumeva strukturisane aktivnosti, poput trčanja ili sporta, a može obuhvatati i dnevne aktivnosti – obavljanje kućnih poslova, radova u dvorištu ili šetanje psa. Kontrolišite težinu uz fizičku aktivnost koja će biti kombinacija ovih aktivnosti.

Ukoliko neko vreme niste imali fizičku aktivnost, kontrolišite težinu uz lagane vežbe od 30 minuta dnevno u ritmu koji vama odgovara. Možete i da podelite fizičku aktivnost na delove od 10 do 15 minuta u toku dana kako biste pravilno mogli da kontrolišete težinu.

Ako ste neko vreme bili neaktivni, počnite polako i vežbajte do 30 minuta dnevno u ritmu koji vam pogoduje. Ako niste u mogućnosti da budete aktivni 30 minuta odjednom, podelite aktivnosti tokom dana na delove u trajanju od 10 do 15 minuta.

Prednosti fizičke aktivnosti po zdravlje

Uz fizičku aktivnost, ne samo da možete da kontrolišete težinu, već vam može pomoći i kod smanjenja rizika ili kontrole hroničnih bolesti kao što su dijabetes tipa 2, visok krvni pritisak i holesterol, srčane bolesti, osteoporoza, artritis i neke vrste kancera. Takođe, fizička aktivnost razvija jake mišiće, kosti i zglobove, poboljšava fleksibilnost i ravnotežu, pa čak i sprečava depresiju i popravlja raspoloženje.

Počnite sa fizičkom aktivnošću!

Da biste u svakodnevni život uneli više fizičke aktivnosti i kontrolisali težinu, probajte sledeće:

šetnju brzim tempom po kraju sa porodicom, prijateljima ili kolegama, grabuljanje lišća, penjanje stepenicama umesto liftom kada je to bezbedno, košenje, pravljanje pauze za aktivnost na poslu ili kod kuće, vežbe istezanja ili šetnja, parkiranje kola dalje od ulaza u prodavnicu, bioskop ili kuću i prelaz te razdaljine pešaka kada je to bezbedno.

Izvor: Mental Help

Foto: Steve Buissinne from Pixabay