Koliko često proveravaš rok trajanje svoje šminke? Retko – sigurno je to odgovor. I sada kada si bacila pogled nije ti baš svejedno. Naime u savršenom svetu naša omiljena šminka ne bi imala rok trajanja i ne bismo morale da brinimo oko nakupljanja bakterija na kozmetičkim preparatima, ali nažalost, realnost je drugačija.

Svaki proizvod dekorativne kozmetike ima svoj rok trajanja nakon kojeg više ne bi trebao da se koristi. Na primer, ruževi za usne, tečni puderi i baze za make-up iskoristivi su godinu dana, proizvodi u prahu dve do tri godine, a maskare i ajlajneri samo tri meseca. Ali čak i ako ranije primetiš da je proizvod počeo da se razdvaja, da menja boju ili miris, trebala bi da ga baciš jer to znači da mu je istekao rok.

A kako proizvodi ne bi propali i pre nego što im prođe rok trajanja, što se događa češće nego što misliš, ova dva trika moraš da znaš.

Nemoj make-up proizvode da držiš na svetlom i toplom mestu

Navedeni uslovi su pogodni za razvijanje bakterija i kvarenje svih kozmetičkih proizvoda. Iako ti je svetlo u kupatilu možda najbolje za šminkanje, bilo bi bolje kada bi svoju šmiknu držala u hladnijoj i suvoj prostoriji. Sjajan je odabir čak i frižider u kojem svi proizvodi (čak i lakovi za nokte) traju najduže.

Čisti četkice i sunđere za šminkanje barem jednom nedeljno

Četke, četkice, blenderi i sunđeri za šminkanje također mogu biti odgovorni za nakupljanje bakterija u nekim proizvodima zati je izuzetno važno da ih redovno čistiš.

Foto: zhugewala from Pexels