Svetska zdravstvena organizacija (WHO) tvrdi da ne postoje dokazi da kućni ljubimci, mačke i psi, mogu oboleti od korona virusa.

„Trenutno ne postoje dokazi da se kućni ljubimci, odnosno psi i mačke, mogu zaraziti novim korona virusom. Međutim, najbolje bi bilo da nakon svakog maženja vašeg ljubimca, operete ruke sapunom. To vas štiti od drugih čestih bakterija poput ešerihije koli i salmonele, koje se mogu preneti s ljubimaca na ljude“, istakala je Svetska zdravstvena organizacija na svom sajtu.

U vreme kada je WHO objavio ovu vest, od koronavirusa službeno je oboljelo 135.166 ljudi u 114 država, od kojih je 4.990 preminulo“, prenosi Vt.

Svetska zdravstvena organizacija je, u sredu, 11. marta nakon pažljivog razmatranja proglasila pandemiju.

„Duboko smo zabrinuti zbog nivoa širenja i težine simptoma virusa, kao i zbog nedostatka preduzetih akcija. Pandemija nije termin koji se olako upotrebljava, ali ako se pogrešno koristi može izazvati nerazuman strah ili neosnovano prihvatanje da je borba gotova, što dovodi do nepotrebne patnje i smrti“, istakla je Svetska zdravstvena organizacija.

Medicinski radnici savetuju da redovno perete ruke, ne dodirujete lice, izbegavate bolesne ljude, okupljanja u zatvorenom prostoru i da ne širite dezinformacije i paniku. Ako svako od nas postupi ovako sigurni smo da će virus nestati brže.

Foto: JacLou DL from Pixabay