Međunarodna Avon Fondacija za žene najavila je donaciju u vrednosti od milion dolara za organizacije koje se bore protiv nasilja nad ženama u svetu, reagujući na podatke koji govore o sve većem broju slučajeva porodičnog nasilja, kao skrivene posledice izolacije tokom pandemije COVID-19.

U okviru donacije, podršku će dobiti organizacije iz 37 zemalja, uključujući i Srbiju. Milion dinara biće dodeljeno koaliciji koja okuplja 26 udruženja – Mreža Žene protiv nasilja, za unapređenje sistema za pružanje pomoći u borbi protiv nasilja.

Avon Fondacija za žene donira milion dolara organizacijama za podršku ženama širom sveta

Mreža Žene protiv nasilja je tokom vanrednog stanja zabeležila veći broj slučajeva nasilja nad ženama i decom, na šta nam ukazuje porast broja poziva u odnosu na isti period prošle godine. Imajući u vidu izrazito tešku i delikatnu situaciju u kojoj su se našle višestruko ranjive kategorije žena, one koje žive na selu i u udaljenim naseljima, Romkinje, žene sa invaliditetom, izbegle i raseljene žene kao i žene starije od 65 godina, Mreža planira da sredstva dodeljena kroz Avon donaciju, usmeri ka njima i posveti im posebnu pažnju, individualnu i terensku pomoć. Kao i uvek, želimo da ohrabrimo sve osobe koje su doživele nasilje da pozovu SOS telefon, i mi ćemo im pružiti pomoć i podršku“, istakla je Jasmina Nikolić, koordinatorka Mreže Žene protiv nasilja.

Dodeljena sredstva biće upotrebljena za podršku u radu specijalističkih ženskih nevladinih organizacija u okviru Mreže, u toku i nakon vanrednog stanja. Njima će biti obezbeđen nastavak rada SOS telefonskih linija, zaštitna oprema neophodna za rad na terenu, dok će deo novčanih sredstava biti usmeren za nabavku hrane i lekova za finansijski najugroženije grupe žena koje su preživele nasilje.

Avon Fondacija za žene donira milion dolara organizacijama za podršku ženama širom sveta

Više od 130 godina, kompanija Avon podržava žene, a duže od 15 godina sarađuje sa organizacijama koje se bore protiv nasilja nad ženama. Sada, više nego ikad im je potrebna naša podrška. Donacija će omogućiti pružanje pomoći ženama i deci širom sveta, posebno kroz kampanju #izolovanaNEisama, koja je pokrenuta kao odgovor na veći broj slučajeva nasilja nad ženama tokom izolacije usled pandemije korona virusa“, istakla je Natali Dikon, predsednica Avon Fondacije za žene.

Kampanju #izolovanaNEisama kompanija Avon pokrenula je na globalnom nivou, kako bi dodatno podržala organizacije koje se bore za smanjenje nasilja nad ženama, podigla svest o ovom važnom pitanju i ohrabrila žene da prijave nasilje. Tokom prethodnih šest decenija, kompanija Avon i Avon Fondacija za žene, u svetu su donirale preko milijardu dolara za podršku, osnaživanje, brigu o ženskom zdravlju i građenje bolje budućnosti za sve žene i njihove porodice.