Zbog umora i lenjosti često pravimo greške koje utiču na lepotu naše kože. Ali ukoliko odvojiš  malo vremena pre spavanja kako bi se posvetila sebi, tvoji problemi bi se mogli zauvek rešiti…

PROBLEM 1: Grickanje u ponoć

SITUACIJA: U trenucima kada ostajemo dokasno budni, često se dogodi da poželimo da gricnemo nešto slatko uz film koji gledamo ili domaći koji je čekao poslednji čas. Ali, iako će ti ta čokoladica savršeno leći na želudac, vrlo je verovatno da ćeš se već sutradan probuditi s barem jednom bubuljicom na licu. Razlog tome je šećer koji je u našem organizmu podstakao izlučivanje insulina, a kada insulin pada i diže se, izaziva upale i jače lučenje sebuma zbog čega nam na licu iskaču akne.

LEK: Dermatolozi ističu kako bi u takvim situacijama, umesto slatkog, trebalo da uzmeš čašu vode koja će, iako nije podjednako ukusna, izazvati isti učinak i zasititi te.

PROBLEM 2: Previše pare pod tušem

SITUACIJA: U zimskim mesecima svi smo zimogrožljivi i najradije bismo se tuširali ili kupali u vrućoj vodi. Mnoge devojke to zapravo i čine. Ali tada se zbog toplote vode celo kupatilo ispuni parom, a to čini mnogo više štete nego koristi našoj koži. Možda neke devojke neće verovati, ali vazduh ispunjen parom dodatno isušuje kožu.

LEK: Najbolje bi bilo kada se ne bi tuširala ili kupala u vrućoj vodi, ali ako baš moraš, tada po završetku odmah napusti kupatilo i celo telo namaži hidratantnim losionom.

Worried foamed young woman after the water in the shower was turned off, looking at the camera. Lifestyle

PROBLEM 3: Grubo trljanje kože

SITUACIJA: Nakon što si ustala iz kreveta, umila se i oprala zubiće, na lice si stavila make-up i otišla u školu. Kada se nastava završila, možda si skoknula do šoping-centra ili na kaficu u neki zadimljeni kafić. Posle osam sati dolaziš kući i osećaš se pomalo prljavo. Na pameti ti je jedino tuš i skidanje make-upa. I baš tada često preteramo pa se trljamo rukavicom ili mrežicom za kupanje toliko jako da izazovemo iritaciju kože, a nekad i pokoju ogrebotinu.

LEK: Rukavice, mrežice i sunđeri za kupanje zahvalni su proizvodi, ali ih treba nežno koristiti. Umesto grubog trljanja, preporučljivije je češće koristiti piling.

PROBLEM 4: Izbegavanje hidratacije

SITUACIJA: Mnoge devojke koje imaju masniju kožu misle da ne treba da je neguju hidratantnom kremom. Ali to je pogrešno! Naprotiv, ako ne koristimo nikakve kreme ili losione, može nam se dogoditi da koža s vremenom postane još masnija jer se presuši!? Da, da, dobro ste pročitale, devojke – vaša masna koža i te kako se može isušiti ako je ne negujete.

LEK: Umesto krema, koristite blage losione namenjene osobama s masnom kožom. Redovno je čistite, koristite pakovanja, a barem jednom nedeljno uradite piling.

PROBLEM 5: Pokrivanje lica kosom

SITUACIJA: Devojke koje imaju šiške verovatno su već iskusile da im se bubuljice najčešće pojavljuju upravo na području gde im kosa dodiruje lice. Ništa drugačije nije ni sa devojkama koje kosom na drugi način pokrivaju lice bilo da žele nešto da sakriju ili kako bi furale svoj fazon. Ali jedno je istina – kosa dodatno masti i prlja našu kožu pa bi je trebalo ukosnicama udaljiti od nje.

LEK: Onih dana u nedelji kada ti je kosa masna i čezne za šamponom, podigni je u visoki rep ili punđu kako ti ne bi prljala lice. Takođe, tih dana kosu odmakni od lica i za vreme spavanja – skupi je u rep i sveži plišanom gumicom ili pamučnom trakom.

PROBLEM 6: Spavanje sa šminkom

SITUACIJA: Već si počela da brojiš ovčice ušuškana u svom krevetu i ne pada ti na pamet da ustaneš kako bi skinula šminku. Uz to se još tešiš kako ti dobro stoji “odležani” make-up, a i maskara ti dan nakon nošenja ima baš onaj učinak koji želiš!? Gluposti! Nikad, ali nikad to nemoj raditi, pa čak ni po cenu sna. Izbegavajući da skineš šminku i umiješ se pre spavanja kao da namerno izazivaš upale na koži lica jer bakterije ostaju “zarobljene” u tvojim porama dok ti je lice na jastuku.

LEK: Uvedi ritual skidanja make-upa pre spavanja kako bi ti čišćenje lica postalo navika. Ako znaš da posle škole ili provoda u gradu više nećeš izlaziti iz kuće, tada to učini odmah čim dođeš kako ti skidanje šminke kasnije uveče ne bi bilo gnjavaža.

Foto:  freepic.diller – www.freepik.com i Designed by yanalya / Freepik