Stalno si pospana, budiš se umorna, a glava ti pada čak i za vreme nastave? Treba li samo da se pošteno naspavaš ili se radi o ozbiljnijem problemu? 

Hajde da vidimo koje to simptome imaš i da pokušamo da odgonetnemo zašto se to dešava.

Ako si pospana i imaš vrtoglavice – možda se radi o nedostaku gvožđa

Prva pomoć: Ako tvom organizmu nedostaje gvožđa, kiseonik teže dospeva u tvoju krv i zato si umorna. Jedi više crvenog mesa i orašastih plodova, a možeš pokušati i s vitaminima kao dodacima ishrani.

Ako si pospana i imaš temperaturu – možda se radi o mononukleozi

Prva pomoć: Ako još osećaš i da te boli grlo, najbolje da posetiš doktora. Mononukleoza je česta bolest kod tinejdžera, a poznata je kao „bolest poljupca“. Ono što je jako važno jeste da ukoliko se ustanovi da imaš mononukleozu slušaš pažljivo savete lekara koji će ti reći da moraš da odležiš, piješ dosta tečnosti i puno spavaš, jer ne postoji lek već organizam sam mora da pobedi bolest.

Ako si pospana i dekoncentrisana – možda se radi o velikom umoru

Prva pomoć: Pobrini se da svom telu priuštiš osam do devet sati sna svake noći, odlazi u krevet u isto vreme, a toga se drži čak i u dane vikenda. I zaboravi na telefon kad kreneš na spavanje!

Ako si pospana i nemotivisana – možda se radi o depresiji

Prva pomoć: Svi smo mi ponekad tužni, ali ako si stalno mrzovoljna, ništa te ne raduje i nemaš apetit, obavezno poseti doktora. Razgovor ili neka druga terapija mogu pomoći da prevaziđeš ovo stanje.

Foto: cookie_studio – www.freepik.com