Zdravstveni stručnjaci često sugerišu da se trening od 30 minuta pet puta nedeljno smatra korisnim kako bi se osetili ne samo fizički, već i psihološki benefiti vežbanja. Oni idu od pomoći pri mršavljenju i jačanju mišića do povećanja samopouzdanja i poboljšanja mentalnih funkcija.

Benefiti vežbanja za zdravlje

Fizički i psihološki benefiti vežbanja su brojni. Od fizičkih, važna je pomoć pri sagorevanju masnoća, čime se doprinosi gubitku kilograma. To ne samo da jača mišiće i celo telo, već nam omogućava i da se opustimo kad to poželimo. Uz brži metabolizam, povremeno opuštanje uz nešto slatko neće teško pasti, niti uticati na kilažu.

Takođe, fizički i psihološki benefiti vežbanja podrazumevaju efikasnije ispoljavanje energije, veću agilnost i spretnost, jače kosti i mišiće, ali i imuni sistem. Vežbanje je povoljno za kontrolisanje raznih oboljenja, poput kardiovaskularnih, a uz to i dijabetesa, hipertenzije i mnogih drugih.

Psihološki benefiti vežbanja

Iako postoje i fizički i psihološki benefiti vežbanja, nekako su fizički uvek bili u prvom planu. Međutim, ni psihološki se ne smeju zaboraviti. Naime, vežbanje pomaže poboljšanju cirkulacije krvi kroz telo, uključujući i mozak, što pomaže poboljšanju širokog spektra psiholoških funkcija.

Dodatno, regularno vežbanje stimuliše proizvodnju određenih hormona, koji takođe mogu pozitivno da utiču na raspoloženje i kognitivne sposobnosti pojedinca. Neki psihološki benefiti vežbanja su bolja memorija i koncentracija, veće samopouzdanje i agilnost, pa i bolji san.

Uz to, psihološki benefiti vežbanja su lučenje endorfina, koji izaziva opuštanje uma i doprinosi efektivnom kontrolisanju stresa i depresije, a uz vežbanje se kontroliše i bes. Takođe, ne samo da se poboljšava slika o sebi, već i ugao gledanja na vršnjake, porodicu i društvo u celini.

Psihološki benefiti vežbanja pomažu nam i da smanjimo anksioznost i da se bavimo različitim problemima: strahom od javnog nastupa, društvenim i porodičnim pritiscima i slično. Uz vežbanje, unapređujemo sliku o sebi kao pojedincu i možemo postati mirniji i staloženiji. Zauzvrat ćemo se osećati mnogo bolje u svojoj koži.

Naravno, da bi psihološki benefiti vežbanja mogli da se ostvare, važno je da obezbedimo dobar san u danima kada treniramo. U slučaju da se osećate nemirno ili inače imate problema sa snom, razmotrite intenzitet svojih treninga.

Takođe, što je posebno važno, ukoliko imate nekih zdravstvenih problema, obavezno se konsultujte sa svojim lekarom o tome kako bi trebalo vaši treninzi da izgledaju.

Autor: Klark Dejv

Foto:  www.freepik.com