Ako do nisi probušila uši tj. stavljala pirising, verujemo da ova ideja može da ti bude pomalo zastrašujuća. Milion ptanja ti prolazi kroz glavu – kakav je osećaj, da li će boleti,  šta ako se inficira…. Normalno je da budeš uplašena jer se dešavaju nove stvari, ali ne moraš da se plašiš. Evo naših saveta za pre i posle bušenja ušiju.

Pre bušenja moraš da uradiš sledeće stvari.

Razjasni sa sobom šta želiš

Osim ako nisi spontano odlučila da probušiš uši , znaćeš na kom mestu želiš da ti se nalazi minđuša ili više njih. Potraži slike, informacije o procesu zarastanja i kakve minđuše ćeš moći da nosiš na tom delu uveta.

Pitaj roditelje da li si imala alergijske redakcije na nakit

Ako probušiš uši sa nakitom koji ti ne prija može doći do alergijske reakcija, a potom i do infekcije. Zato je najsigurnije, ako ne znaš na šta bi mogla da odreaguješ, da probušiš uši sa sterling srebrom ili zlatom.

Neka neko ide sa tobom

Ako imaš manje od 18 godina neko od roditelja mora da ide sa tobom, ali ako ti oni nisu baš snažna i dovoljno hrabra podrška, a tebe hvata nevoza, povedi drugaricu. Tako ćeš se osećati sigurnije.

Šta treba da radiš posle bušenja ušiju?

 

URA! Konačno si probušila uši i zaljubljena si u minđuše koje ih krase. Nervoza je već odavno iza tebe i sad treba da se posvetiš održavanju kako bi sve bilo u redu. Evo stvari koje treba da uradiš kako bi sprečila infekciju i da bi ti rupice na ušima pravilno zarasle.

Očisti ih

Ne zaboravi da opereš i dezinfikuješ ruke pre nego što počneš. Umoči vatu u kremu/gel koji ti je dala osoba koja ti je bušila uši ili koju si kupila i obriši time prednji deo pirsinga, a posle i zadnji. Zarotiraj ga u obe strane dva tri puta da ti rupa ne bi usko zarasla, a i da bi krema očistila i unutar rupe.

Budi pažljiva kad se tuširaš ili plivaš

Postaraj se da ti šampon ne uđe u rupu pirsinga time što češ ga pokriti pre toga i dobro isprati posle za svaki slučaj. Isto važi i za plivanje: Očisti pirsing i pre i posle.

Pazi na infekcije

Ako primetiš da su ti uši pocrvenele nedelju dana nakon što si ih bušila, idi kod lekara da ih pogleda. Još neki ukazivači su gnoj, bolvi ili cepanje kože oko rupe. Ako saznaš da su minđuše izazvale infekciju, moraćeš da ih izvadiš da bi ti se uši oporavile. Jedini problem je što će rupe morati da ti zarastu i moraćeš da sačekaš neko vreme pre nego što odeš ponovo da ih bušiš. Ako se problem nastavi, idi kod lekara da ti da odgovarajuće lekove.

Ne pipaj

Nemoj da dodiruješ pirsinge ako nisi oprala ruke. Takođe pazi da ti se ne zakači za odeću i zaglavi se. Potrudi se da spavaš na leđima da ne bi iziritirala uši ležeći na njima.

Budi strpljiva

Znamo da si uzbuđena i želiš što pre da zameniš minđuše i staviš neke lepe koje si kupila, ali nemoj da žuriš. Ušima treba otprilike 6 do 9 nedelja da potpuno zarastu (8 do 12 za hrskavicu) pre nego što smeš da menjaš minđuše. Ako ih prerano zameniš može da se desi da se inficiraju, a to niko ne želi.

Foto: Kimia Zarifi on Unsplash