Ubeđeni ste da svi mirisi za telo imaju isti efekat ili da štete zdravlju našeg tela. Niste sigurni koliko često smete da ih koristite, da li mogu da zaustave znojenje ili samo ublažavaju neprijatne mirise. Evo nekih najčešćih zabluda ili ti mitova o znojenju, dezodoransima i antiperspirantima.

Neki ljudi se ne znoje?

Netačno! Svi se znoji, razlika je samo u tome što znoj nekih osoba ima prirodno slabiji i manje neprijatan miris.

Dezodoransi štete koži?

Netačno! Dezodorans nije neprirodniji proizvod od sapuna, koji svakodnevno koristimo. Ne štete zdravlju kože, jedino što uklanjaju su neprijatan miris.

Ne postoji razlika između dezodoranasa i antiperspiranata?

Netačno! Dezodorans i antiperspirant nisu isto, zato nije ni svejedno da li ste naneli jedan ili drugi. Dezodorans ukljanja irise koji nastaju raspadanjem znoja na koži, a antiprespiranti privremeno smanjuju količinu znoja zatvarajući pore na delu kože na koji ga nanosimo. Ipak, ako želite da nanosite na kožu jedan preparat, izaberite dezodorans s dugotrajnim delovanjem, jer on ujedno deluje i kao antiperspirant.

Antiperspiranti sadrže derivate aluminijua?

Tačno! Obični dezodoransi obično ne sadrže derivate aluminijuma, Mežutim, zbog svojstva da delimično zatvaraju kanale žlezda znojnica i sužavaju otvore pora na koži, oli aluminijuma su jedina poznata formula koja uspešno suzbija preterano znojenje, pa se nalaze u antiperspirantima.

Posle depilacije ne treba koristiti dezodorans?

Tačno! Neposredno posle depilacije nije poželjno stavljati dezodorans, posebno ne onaj koji u svojoj bazi ima alkohol.

Da li ti znaš neku od ovih zabluda ili pak imaš sa nama da podeliš neke druge?

Foto: Depositphotos