Iako su se vemenom kulture menjale mnoge stvari nas i dalje povezuju. Jedna od njih potiče još iz vremena starih Egipćana koji su se trudili da uprkos vremenu u kojem žive održavaju higijenu tela. Jedna od karakteristika je bila kako zamaskirati neprijatne mirise. Vođeni time koračali su najsigurnijim putem, kroz prirodu. Koristeći ono što im okolina nudi upotrebljavali su razne biljke, između ostalog i vosak. Danas su dezodoransi sastavni deo higijene svakoga od nas. Bilo da se nalazi u spreju, kremi ili roll on obliku.

Često se susrećemo sa pitanjima o dezodoransima, te ovog puta donosimo odgovore na najčešća.

Zašto se znojimo?

Znojenje je prirodan mehanizam, čija je primarna funkcija regulacija telesne temperature, jer se upravo lučenjem znoja  organizam hladi. Pored toga znojenje hidrira kožu, feromoni se izlučuju iz organizma i kako naučne studije pokazuju predstavljaju upravo prirodne antibiotike koji štite kožu od bakterija.

Kako nastaje znojenje?

Razlozi prekomernog znojenja su različiti i mogu biti posledica hormonskog disbalansa, anksioznost, bolest, gojaznost, trudnoća, menopauza… Znojenje se ne ispoljava samo tokom letnjih dana i toplog vremena već tokom cele godine. Međutim, pod određenim uslovima popust stresa, fizičke aktivnosti koje su deo našeg svakodnevnog života znojenje može biti slabije ili intenzivnije.

Znojenje ne predstavlja opasnost ali neprijatnost svakako da. Zbog toga mi žudimo za različitim dezodoransima i antiperspirantima koji će nam omogućiti da se osećamo opušteno, bez straha od neprijatnih mirisa.

Kako niko od nas ne voli neprijatne mirise tela trudimo se da ih uklonimo dezodoransima i antiperspirantima. Kada pronađemo dezodorans koji zadovoljava naše potrebe obično se odlučimo da ga koristimo na duže staze.

Dezodoransi – sve što niste znali o njima

Dezodoransi – sve što niste znali o njima

Koja je razlika između dezodoransa i antiperspiranta?

 Dezodorans sprečava neprijatne mirise, ali ne sprečava znojenje.  Sastojci u dezodoransu su upotrebljeni tako da sakriju ili eliminišu neprijatne mirise izazvane bakterijom Corynebacterium xerosis. On se obično zasniva na bazi alkohola koji pomaže pri ubijanju bakterija. Neki dezodoransi ne sadrže alkohol  i iskljčivo su na prirodnoj bazi i mnogo su bolji za ljudski organizam. Postoje različiti tipovi dezodoransa: dezodorans u spreju, roll on dezodorans, kreme…

Antiperspiranti su kozmetički proizvodi koji utiču na smanjenje znojenja, odnosno na rad ekrinih znojnih žlezda. Apsorbujući bakterije razlažu znoj. Na ovaj način deluju posredno u odnosu na dezodorans koji sprečava razvoj bakterija. Bakterije postaju manje aktivne, manje metabolišu procese i proizvode manje mirisnih molekula, odnosno smanjen je neprijatan miris tela. Primenom antiperspiranata dolazi do smanjenja znojenja jer se bakterijama sprečava njihov rad. Najčešći njihovi sastojci su aluminijum hlorhidrat, aluminijum hlorid koji sprečavaju znojenje. Shodno ovome, stručnjaci upozoravaju na njihovo korišćenje jer upravo na ovaj način soli aluminijuma sprečavanju jedan od važnijih procesa u organizmu – znojenje.

Zašto znoj ima neprijatan miris?

Znoj je zapravo tečnost bez mirisa. Onog trenutka kada se na koži razviju bakterije (Corynebacterium xerosis) koje razlažu lipide i proteine koji su u sastavu znoja, dolazi do neprijatnog mirisa.

Znoje nastaje usled lučenja žlezda znojinica koje se nalaze duboko u dermisu. Postoje dve vrste znojnih žlezda – male znojne žlezde – ekrine, i velike znojne žlezde – apokrine.

Ekrine znojne žlezde pomažu pri izlučivanju viška vode iz organizma i pomažu pri konstantnom očuvanju temperature tela. Groznica, hormonalne promene, stres, pušenje, nervna napetost utiču na povećano lučenje ekrinih znojnih žlezda. Ekrini znoj nema miris, ima slan ukus i uglavnom je sačinjen od vode u kojoj je rastvorena so, mlečna kiselina, urea, aminokiseline.

Apokrine znojne žlezde su upravo te koje izazivaju neprijatne mirise. Nalaze se ispod pazuha i na preponama, na mestima koja su inače najpodložnija bakterijama. Reaguju usled povećanog lučenja adrenalina i muških polnih hormona.  Apokrini znoj se sastoji od vode, soli, keratinocita, i kada ovi sastojci pod uticajem kiseonika i mikroba krenu da se raspadaju  dolazi do stvaranja neprijatnog mirisa. Apokrini znoj je u početku mlečno bele boje i bez neprijatnog mirisa. U kontaktu sa bakterijama on zapravo razvija neprijatan miris.

Da li je dezodorans/antiperspirant bezbedan nakon depilacije?

Depilacijom se uklanja površinski sloj kože, ali ne dolazi do drugih oštećenja koja uzrokuju opasnost po zdravlje. Međutim, ukoliko na koži postoje oštećenja, onda svakako treba izbegavati sredstav protiv neprijatnih mirisa, posebno ukoliko sadrže alkohol.

Zašto dezodorans ostavlja tragove na odeći?

Dezodoransi koji sadrže aluminijum holorhidrat, ukoliko se ne koriste pravilno, ostavljaju tragove na odeći. Ukoliko se radi o spreju, neophodno ga je dobro protresti. Dodatno, uvek sačekajte da se deezodorans na koži osuši, te obucite odeću.

Koja je razlika između pudera aluminijuma i soli aluminijuma?

Puderi alumijuma predstavljaju prirodno jedinjenje mineralnih soli izgrađenih od većih molekula koje koža ne može apsorbovati. Zbog svog 100% prirodnog sastava vrlo je pogodan za osetljivu kožu sklonu alergijama. Potpuno je bez mirisa, efikasan i hipoalergen. Ne blokira proces znojenja, samo sprečava neprijatan miris. Nije lepljiv i ne ostavlja trag na odeći. Za razliku od pudera aluminijuma, soli aluminijuma u ​​konvencionalnim dodacima, npr. aluminijum cirkonijum i aluminijum hlorhidrat, koža apsorbuje.

NUXE savet:

  • Nikada ne zamenjujte higijenu dezodoransima. Oni služe isključivo da bi smanjili neprijatne mirise, ali ne i da zamene redovnu higijenu poput tuširanja.
  • Prirodne dezodoranse stavljajte odmah nakon tuširanja, pa čak i posle depilacije pazušne regije dok je koža još uvek pod uticajem tople vode.
  • Jedno nanošenje dnevno je sasvim dovoljno ili po potrebi.
  • Prilikom vežbanja možete naneti prirodan dezodorans čak i na regiju iza kolena.

NUXE BODY Dezodorans s dugotrajnim delovanjem svojom čarobnom kombinacijom dva 100% prirodna mineralna pudera srebra i aluminijuma osigurava dugotrajnu zaštitu od neprijatnih mirisa te pomaže u smanjenju znojenja. Njegova vrlo nežna formula prilagođena je svim tipovima kože, čak i vrlo osetljivoj, a prepoznatljivo zanosan miris NUXE BODY linije čini ga jednostavno neodoljivim.

100% efikasan i 100% nežan 

Cena limitiranog specijalnog pakovanja: 1372 din

NUXE prirodnu kozmetiku potražite u apotekama i Lilly drogerijama.

www.nuxe.rs

Foto: Nuxe promo