Tinejdžersko doba predstavlja promene u mnogome. Od promena u izgledu, a ponekad i u ponašanju. Svaka od njih uzokovana je raznoraznim hormonalnim promenama. Pored nekih fizičkih promena u vidu težine, rasta, promene glasa kod dečaka, ono što ih većinom spaja jesu upravo novine na koži. Najčešće započinju u periodu između 10. i 12. godine života.

Koža tinejdžera može biti kao i kod svih drugih – normalna, preko kombinovane i masne, pa čak i suva. Kako ulaskom u pubertet dolazi do promene nivoa estrogena kod dvojčica i testosterona kod dečaka potrebna je detaljna i redovna nega kože.

Pojačanim lučenjem lojnih žlezda koža postaje masna, pore postaju izražajnije a samim tim i podložna stvaranju mitisera, a onda i upalnih procesa. Ukoliko su promene na koži očigledne, ne treba ih samostalno rešavati, već je neophodno obratiti se dermatolozima, kao stručnim licima koja će se pobrinuti da se koža vrati u normalno stanje.

Podrška i saveti su nešto što je dragoceno za svakoga ko se našao u ovom periodu sazrevanja. A kako bismo kožu održavali negovanom, i pokušali da se izborimo sa hormonalim disbalansom neophodno je da se držimo par osnovnih koraka.

# Umivanje

Ono što svi treba da izbegavaju, a posebno adolescentska koža jeste umivanje sapunima koji dodatno isušuju kožu. Potrebno je celo lice tretirati preparatima bez sapuna, a posebno obratiti pažnju na regije poput čela, lica i nosa, odnosno T zone koja predstavlja problematični deo lica.

Prekomerno umivanje sredstvima koja iritiraju kožu dovodi do uklanjanja površinskog zaštitnog sloja masnoće, a onda koža, trudeći se da nadomesti ovaj gubitak, počinje da proizvodi još više sebuma. A dodatno, nedostatak zaštitnog sloja čini kožu izloženijom spoljnim negativnim uticajima, pa pa su infekcije sve učestalije.

Stoga, 2 puta dnevno kružnim pokretima nežno masirati lice preparatom za umivanje, a zatim temeljno isprati. Vodite računa da kao prvo sredstvo umivanja izbarete plod prirode. Svakako jedan od boljih izbora biće NUXE Eau de Mousse Micellaire Micelarna pena. Vrlo mala količina ove nežne i mirisne pene na bazi damašćanske ruže, uz alantoin i biljni glicerin očistiće i umiriti nadraženu tinejdžersku put.

Ne zaboravite – uvek umivanje završite nežnim, pamučnim peškirom, vodeći računa da deterdženti koje koristite pri pranju budu bez iritanasa.

 

NUXE Micelarna pena za čišćenje sa laticama ruže sadrži cvetnu vodicu latica ruže Rosa damascena, alantoin i biljni glicerin koji umiruju i omekšavaju kožu lica. Nežni micelarni surfaktanti na bazi kokosa efikasno uklanjaju sve nečistoće, šminku i suvišan sebum, nežno i temeljno, bez isušivanja.

Umivanje lica ovom neodoljivo mirisnom, vazdušastom penom postaje pravi užitak!

Cena: 1.594 din

# Čišćenje lica

Znamo da je potrebno čistiti lice na kraju dana jer time uklanjamo nečistoće i tragove šminke koju nanosimo. Međutim, podjednako je bitno čišćenje kože nakon buđenja, jer na taj način uklanjamo višak sebuma koji se luči tokom noći.

Da li razmišljamo o čistim rukama i mobilnim telefonima koji su postali nezamenljivi deo u našim rukama? Bilo da ih držimo u ruci, ili razgovaramo dok su nam ekrani naslonjeni na koži, ovaj odbrambeni organ, kožu, dovodimo u stanje rizika. Veliki broj bakterija i nečistoća prenosi se kako sa njih, tako i sa ruku na naše lice.

Stoga, tinejdžerima treba savetima pomoći da pravilno očiste lice nakon umivanja, i odaberu nežne čistače bez sulfata, koji će uz surfaktante kokosa u jednom potezu temeljno i nežno ukloniti nečistoće sa lica, očiju i usana. Jedan takav izbor svakako je Eau Démaquillante Micellaire Micelarna voda za sve tipove kože.

# Sprečite akne

Ishrana u ovom hormonalno neuravnoteženom periodu može imati veliki uticaj. Izbegavanje suhomesnatih prerađevina, slatkiša, masnije hrane doprineće da se koža manje masti, a samim tim da se stvaraju mitiseri, kao podloga aknama. Dovoljna količina vode, pomaže u obnavljanju kože, te time i doprinosi njenom zdravlju.

Nažalost, ‘’maltretiranjem’’ sitnih bubuljica i crnih tačkica, mitisera, iritiramo kožu, stvaramo upalne procese, a time i regiju za stvaranje akni.

URADI SAM:

Maska protiv mitisera

Iscediti 1 limun. Dodati kašičicu soli i napraviti gušću smesu. Naneti na kožu kao masku i ostaviti da deluje tokom noći. Ujutru istrljati kružnim pokretima, a nakon tog umiti. Ponavljate masku više noći izbegavajući da nanosite na područje oko oka.

Mitiseri, male crne tačkice, javljaju se najčešće na području nosa, brade i čela. Nastaju lučenjem i sebuma lojnih žlezda, zbog bakterija, prašine i ostalih nečistoća koje dolaze u dodir sa licem. Nečistoće koje se nalaze u porama reaguju sa kiseonikom, poprimaju crnu boju i nastaju mitiseri.

 # Hidratacija

Jedan od važnijih koraka u nezi svake devojke treba da bude hidratacija. Kako je koža ispod 25 godina još uvek mlada, te joj nije potreban anti-age efekat, potpuna briga biće upravo vlaženje kože. Kad organizmu nedostaje vode, ćelije se isušuju, a njihovo starenje i izumiranje ubrzava. Zbog nedostatka vode, vezivno tkivo slabi, slabe i vlakna kolagena i elastina, pa koža gubi napetost i elastičnost, postaje mlohava, naborana i beživotna. Barem osam čaša vode dnevno zadovoljava potrebe organizma, ali ne i kože. Naime, koža većinu vode ne može zadržati u ćelijama, pa je moramo nadoknaditi određenim preparatima koji poboljšavaju hidrataciju.

 # Teenage make-up

Svesni smo da ovaj period odrastanja u mnogome menja navike. Rađa se želja da postanemo odrasli. Prvi vid odrastanja kod ženskog pola ogleda se u želji za sređivanjem. Svakako, lepo je videti devojčice sređene u skladu sa svojim godinama. Ali šta onda kada upotreba teških pudera, kojima bez razmišljanja pribegavaju, postane  svakodnevan način za prikrivanjem nedostataka na koži?

Nastaje problem!

Prikrivanjem akni na koži tečnim puderima u mnogome izaziva dodatne poteškoće. Nedostatak ne rešavamo, već se zatvaranjem pora javlja nastanak novih uplanih procesa na koži.

Tečne pudere treba izbegavati, ili pak ređe koristiti i u kasnijim periodima života. Mlada koža treba da diše, a onda rešenje možemo potražiti u prirodi.

Bio-Beauté® by NUXE Baršunasta BB krema prva organska BB krema u apotekama, namenjena svim tipovima kože, čak i najosetljivijoj! Sadrži čak 99% birano nežnih prirodnih sastojaka, bez silikona, mineralnih ulja i konzervansa, te čini kožu savršeno mekom i baršunastom tokom celog dana.

Ekstrakt organske breskve hidratizuje i omekšava kožu, dok ekstrakti organske borovnice i belog čaja štite kožu od spoljašnjih faktora i smanjuju crvenilo i hiperpigmentaciju. Zaštitu od UV zračenja (SPF 8) omogućavaju mineralni filtri, a za prikrivanje, ujednačavanje tena i matiranje zaduženi su prirodni mineralni pigmenti i puderi.

Dolazi u 2 predivne nijanse, svetla i srednja, namenjene svakom tenu.

Cena: 1557 din

Dakle, kao i svaki period života, ovaj prvi ozbiljniji, treba da predstavlja uvod u pravilan razvoj, a kasnije život. Dragoceni saveti stručnih lica, uz adekvatne prirodne preparate predstavljaju korak ka sigurnom odrastanju, a ujedno i dobar početak negovane kože.

NUXE prirodnu kozmetiku potražite u apotekama, a više informacija potražite na www.nuxe.rs

A kao što ste pročitali Nuxe je spremio poklončiće za vas, zato brzo na post ispod ove objave kako biste videli kako možete da osvojite ove vredne nagrade.

 

View this post on Instagram

 

? GIVEAWAY TIME? Stižemo do 2.000 followera i red je da to proslavimo! Spremili smo za vas u saradnji sa @nuxe_srbija tri sjajna seta iz Crème Prodigieuse linije. Od samog lansiranja, ova linija je omiljena među ženama svih generacija. Ona sadrži ekstrakte dragocenog večnog cveta, plavog zvezdana i kakaa (3 NUXE patenta) te hidratizuje, neguje i štiti kožu od oksidativnog stresa. A da biste učestvovali u akciji potrebno je za početak da pratite nas, što se već podrazumeva i da zapratite @nuxe_srbija. Zatim nam u komentaru napišite šta vam se lepo desilo ovih dana. Igramo se do četvrka, budite kreativni jei, a dobitnice (dobitnike) objavljujemo u petak. Mala napomena, pre svega ovo je teen portal, pa je nekako cool da nagrade odu u ruke tinejdžera. I potrebno je da imate adresu na teritoriji Srbije, za sve one koji će nas pitati i zemalja regiona, ako imate nekoga u Srbiji, možete da se uključite u akciju! #superteenrs #nuxesrbija #giveaway #poklonizavas

A post shared by Super Teen (@superteen.rs) on