Svi znamo da se soda bikarbona često koristi u pecivima, a bez nje mnogi kolači i torte ništa ne bi valjali jer ne bi bili mekani i vazdušasti. Sa sodom bikarbonom možeš činiti i puno stvari poput čišćenja, a može učiniti i čuda za tvoju kosu, kožu i telo.

Soda bikarbona je odlično sredstvo za oralnu njegu. Studije pokazuju da je pasta za zube koja sadrži soda bikarbonu bolja u razbijanju plaka i izbeljivanju zuba nego pasta za zube koja je ne sadrži.

Ali ne moraš odmah da kupiš pastu sa soda bikarbonom da bi uživala u ovoj blagodati, možeš da napraviš malu količinu paste od vode i sode bikarbona i dobro istrljaš zube s njom, a potom operi zube kao što to inače radiš.

Soda bikarbona također ima snažna antibakterijska i antimikrobna svojstva, što je čini sjajnim izborom za ispiranje usta.

Soda bikarbona će ti pomoći i u borbi sa aknama i bubuljicama. Amfoterna je, odnosno deluje kao kiselina i kao baza, pa tako neutrališe poremećenu ravnotežu pH vrednosti kože.

Uspešno umiruje upaljenu kožu i eliminiše promene na njoj, kao što su bubuljice i akne. Pored toga, soda bikarbona uklanja podočnjake i ’’pegla’’ bore.

Napravi gustu pastu od sode bikarbone i mlake vode i nanesi je na lice kao masku, drži je na koži najviše sat vremena, a potom je isperi. Veoma brzo ćeš uočiti rezultate.

Dezodorans je još jedan proizvod koji često sadrži sodu bikarbonu jer izvrsno upija mirise. Utapkaj malo sode bikarbone po pazuhu kako bi imala prirodni dezodorans.

Opekotine od sunca možeš umiriti uz pomoć sode bikarbone. Pokušaj sa kupkom. Jednu do dve kašike dodaj u toplu kupku, potom se potopi i ostani u vodi najmanje 30 minuta, a možeš menjati obloge na svakih 15 minuta.

Soda je dobra i za iritaciju koju izazovu ubodi insekata. Napravi gustu pastu s vodom i nanesi na zahvaćena područja.

Uz pomoć sode bikarbone možeš omekšati i zadebljanu kožu na petama. Drži  svoja stopala u lavoru sa sodom bikarbonom pola sata, a potom na njih nanesi neko ulje ili Panthenol kremu.

Foto: Monfocus from Pixabay