Ako ste odlučili da krenete na dijetu, znajte da postoje neke stvari koje treba da imate na umu ako želite da smršate. Za početak, mršavljenje zahteva promene u stilu života. Nije sve samo u ishrani i vežbama, već se traže rad, prilagodljivost i mnogo strpljenja.

  1. Budite realistični

Kakve god promene da uvedete, neka one budu realistične i u skladu sa životnim stilom kakav imate i kakav možete dostići. Od stvari koje treba da imate na umu ako želite da smršate, posebno se naglašava ta da ne morate uvek da kuvate sebi, kao i da ne morate da jedete ono što ne volite.

  1. Identifikujte svoju intrinzičnu motivaciju

Kada vam je jasno zašto želite da smršate, imate više goriva za trenutke kada vaša odlučnost počne da slabi (kao što će – da budemo iskreni – zasigurno početi). Kada znate zašto želite da smršate, uzmite u obzir i to kao jednu od stvari koje treba da imate na umu ako želite da smršate i proces će biti lakši.

  1. Izaberite dijetu koja vam odgovara

Uprkos popularnim dijetama, zaista ne postoji „jedan najbolji način” da se jede kako bi se smršalo. Ključ je u tome da izaberete dijetu koja se lako uklapa u vaš životni stil, što znači da je i povremeni slatkiš u ishrani sasvim u redu ako ste aktivni, a balans je svakako najpoželjniji.

  1. Idite polako

Od stvari koje treba da imate na umu ukoliko želite da oslabite, znajte da je zdrava stopa mršavljenja uglavnom od pola kilograma do kilogram nedeljno. Ali probajte da se ne umrsite u ove nedeljne brojeve. Umesto toga, koncentrišite se na konzistentnost kada je reč o dobroj ishrani i vežbanju i napredujte.

  1. Gledajte „iznad” hrane

Ljudima može biti lako da se fokusiraju samo na ono šta jedu i na napredak u mršavljenju. Ali postoje i druge stvari koje treba da imate na umu ako želite da smršate, a među njima svakako jeste neprocenjivi značaj pronalaženja zajednice pune podrške ili ličnog trenera. Budite sigurni i idite napred.

  1. Ne paničite ako dođe do zastoja

Ne budite strogi prema svom telu ako mršavljenje uspori u nekom trenutku procesa. Njemu je mršavljenje svojevrsni stres, a i dalje treba da funkcioniše normalno. Jedna od stvari koje treba da imate na umu ako želite da smršate jeste i ta, da nekad treba napraviti pauzu i dobro se pripremiti za dalje.

  1. Nastavite da hranite svoju odlučnost

Ostvarenje mršavljenja za koje ste radili može biti u isto vreme i fenomenalno i razočaranje. Kad se više ne krećete ka nekom cilju u vezi sa svojim telom, možete se osetiti kao da vas je neko slomio. Da biste održali ostvarene ciljeve mršavljenja, treba da nastavite da hranite svoju odlučnost.

  1. Budite nežni prema sebi

Dok nastojite da skinete težinu, obavezno navijajte za sebe. Vežbajte brigu o sebi i nagradite se za građenje zdravih navika. Kao jedna od važnih stvari koje treba da imate na umu ako želite da smršate, ne upoređujte se ni sa kim drugim – čak i ako ste neko drugi vi sami. Fokusirajte se na gledanje napred.

Autor: Laura Njukamer

Foto: timolina – www.freepik.com