Američko Ministarstvo trgovine će u nedelju sprovesti izvršnu naredbu o zabrani transfera sadržaja u SAD preko aplikacija TikTok i WeChat, javlja agencija AP.

Prema rečima ministru trgovine Vilbura Rosa, cilj naredbe objavljene danas je „borba protiv zlonamernog prikupljanja ličnih podataka američkih građana“.

Vlada SAD je ranije saopštila da korišćenje i preuzimanje aplikacije za komunikaciju neće biti zabranjena transakcija, mada zabrana može „direktno ili indirektno da oslabi“ razmenu poruka preko aplikacije i da ljudi koji je koriste za četovanje neće biti izloženi kaznama, dodaje AP.

Istovremeno, CNN izveštava da će merama koje treba da stupe na snagu u nedelju biti ograničen pristup aplikacijama TikTok i We Chat, odnosno da neće biti omogućeno daunloadovanje, ažuriranje i nadogradnja preko tih aplikacija. Dodaje, takođe, da su ograničenja za WeChat opsežnija.

 

View this post on Instagram

 

#TikTok #TikTokTeachers #ThankYouTeachers @abatapple @naomileanage @tynieka @the.paper.pat @estherbrunat @perry_teaching_kinders

A post shared by TikTok (@tiktok) on

Počev od nedelje, biće nezakonito hostovanje ili transfer internet saobraćaja koji povezan sa WeChat-om, navodi se u saopštenju Ministarstva i dodaje da će to isto važiti i za TikTok od 12. novembra.

Trampova administracija trenutno razmatra predlog dogovora između BajtDensa i Orakla, koji je osmišljen da otkloni zabrinutosti organa državne bezbednosti vezane za TikTok. Krajni rok za dogovor je 12. novembar, podseća CNN.

Američka tv stanica ne isključuje mogućnost daljih ograničenja u kasnijem periodu, uključujući i protiv drugih aplikacija, ako se proceni da se koriste kao zaobilazno sredstvo.

Neki američki stručnjaci za bezbednost izrazili su zabrinutost da BajtDens, kineska kompanija koja je vlasnik TikToka, ima pristup informacijama o 100 miliona korisnika te aplikacije u Sjedinjenim Državama, ocenjujući da to predstavlja bezbednosni rizik.

Kako će se ova zabrana u nedelju odraziti na mega popularne TikTokere, poput Charli D’Amelio koja je svetsku slavu stekla baš preko ove aplikacije ostaje nam da vidimo.

Foto: antonbe from Pixabay