Jedva si dočekala da kupiš novi duks i farmerke i ko će sada da čeka da se nova odeća opere pre prvog nošenja. Priznaj da si i ti, kao i većina tvojih drugarica u onoj grupi ljudi koji nekada (čitaj skoro uvek) nose novu odeću pre nego što je operu, što znači da treba što pre se se rešite te navike.

Nošenje neoprane odeće nakon kupovine može da ostavi ozbiljne posledice na tvojoj koži jer postoje velike šanse da pokupiš neku infekciju izazvanu bakterijama.

Nakon što se odeća proizvede, ona se pakuje i šalje s mesta na mesto u procesu transporta pre nego stigne u prodavnice. Teško je pratiti gde se odeća proizvodi, čuva i kako se transportuje, a u tom periodu može doći u kontakt s patogenima i zaraznim klicama. Ove mikroskopske organizme je nemoguće videti, ali to ne znači da oni ne postoje i “šetaju” po tvojoj novoj majici. Zato je odeću najbolje oprati nakon kupovine, pa je tek posle toga nositi.

I sama znaš da je prodavnicama odeća izložena, a oni koji je kupuju u najvećem broju prvo probaju komad odeće kako bi bili sigurni da im odgovara. Kada kupuješ odeću, ne možeš nikada da znaš ko ju je ranije probao. Ostaci kože i zarazne klice mogu ostati na odeći i mogu dovesti do pojave dermatitisa, svraba i crvenila.

U procesu proizvodnji odeće koriste se različite hemikalije i boje, koje u kontaktu s kožom mogu izazvati crvenilo i svrab. Znojenje i prijanjanje također dovode do reakcije s kožom i mogu dovesti do alergijske reakcije.

Iako možda nećete doživeti ozbiljan zdravstveni problem ako ne operete novu odeću pre nošenja, osipi i iritacije će sigurno biti neprijatno iskustvo. Pranje odeće je deo lične higijene, a nova odeća pre pranja neće upijati znoj što dovodi do iritacije.

Foto: www.freepik.com