Naša koža je svakodnevno izložena mnoštvu štetnih uticaja od kojih moramo da je branimo, ali mnogobrojne loše navike nam prave samo još veću stetu.

Zagađen vazduh, sunčevo zračenje, vetar i brojni drugi faktori mogu trajno da oštete našu kožu i da nam nametnu učestale posete dermatologu koji, nažalost, u većini slučajeva ne mogu u potpunosti popraviti štetu koja je nastala. Ali kako biste vi sami doprineli zaštiti i nezi kože, obratite pažnju na sledeće loše navike.

Pretpostavka da je sva prirodna kozmetika dobar izbor

Koliko god prirodni sastojci mogu pozitivno uticati na našu kožu, jednako toliko mogu biti i loši. Najbolji primer je veoma popularno kokosovo ulje koje se preporučuje na sva zvona, ali svi ćute o posledicama česte upotrebe. Naime, kokosovo je ulje izuzetno komedogeno, odnosno začepljuje pore i može biti glavni krivac za mitisere i bubuljice.

Upotreba proizvoda za decu

Iako je namenjeno deci, ne znači da je namenjeno i vama. Dečji proizvodi često sadrže veštačke mirise koji mogu iritirati vašu osetljivu kožu.

Da li su svi hipoalergeni proizvodi dobri za osetljivu kožu?

Gotovo svaki proizvod koji ima oznaku da je hipoalergen ima barem jedan alergen koji može nepovoljno da utiče na tvoju kožu.

Samostalno uklanjanje akni

Jedino šta ćete uraditi tim postupkom su sve vidljiviji ožiljci i iziritirana koža koja postaje još osetljivija. Mehanički piling bi, ukoliko imate problema s aknama, trebali koristiti najviše jednom nedeljno.

Diranje mitisera i bubuljica

Odolite ovoj potrebi kad god možete. Osim što vam mogu ostati ožiljci, postoji velika mogućnost da će vam se mesto istisnutog mitisera inficirati pa ćete se sledeći dan probuditi s još bolnijim i većim bubuljicom.

Retko menjanje jastučnica

Prema preporuci stručnjaka, jastučnica bi se trebala menjati najmanje jednom nedeljno. Jastučnice se vrlo brzo prljaju i mogu biti glavni uzrok začepljenih pora.

Prečesta upotreba pilinga

Čak i ako nemate problem s aknama, piling je tretman koji biste trebali obavljati najviše dva puta nedeljno i to što je blaže moguće. Prejako struganje lica izaziva iritacije i osetljivost. Ako ste primetili da su mehanički pilinzi pregrubi za vašu kožu, svakako ih zamenite hemijskim pilinzima koji će jednako efikasno odraditi posao.

Tuširanje pretoplom vodom

Vruća voda isušuje kožu u velikoj meri. Kako biste podstaknuli cirkulaciju i izbegli preterano isušivanje kože, tuširajte se naizmenično hladnom i toplom vodom.

Upotreba vlažnih maramica za uklanjanje šminke

Upravo vlažne maramice mogu biti odgovorne za alergijsku reakciju. Zamenite ih blagim gelom za umivanje i micelarnom vodom.

Spavanje sa šminkom

Ovo ne moramo ni da objašnjavamo. Osim što tako dovodite do začepljenja pora, ostavljate kožu da se celu noć bori s prljavštinom koja se nakupila tokom dana, od gradskog smoga do znoja, prenosite to na jastučnicu na kojoj opet spavate.

Upotreba previše proizvoda ili previše različitih proizvoda

Ni jedno, ni drugo nije dobro za vašu kožu. Ne biste trebali previše da eksperimentišete  s različitim proizvodima jer vam to može doneti više štete nego koristi. Isto tako, pridržavajte se količine proizvoda koja je preporučena na ambalaži.

Foto: pressfoto – www.freepik.com