Pore su obično nevidljive na koži, ali ukoliko ih u poslednje vreme primećuješ znači da su ih zarobljene nečistoće učinile vidljivim. Zbog toga bi trebala da izbegavaš sve one radnje koje mogu zapušiti tvoje pore i koje stoje na putu prema zdravoj i blistavoj koži.

Iako je nemoguće trajno smanjiti pore, neki proizvodi za negu kože lica mogu ih učiniti manje vidljivima. Najbolji način da pore izgledaju bolje jeste korištenje retinoida preko noći, ali moraš da budeš oprezna jer preskakanje korišćenja ovih proizvoda naštetiće tvojoj koži tako što će ti previše otvoriti pore. Zato budi odgovorna prema svojoj koži!

Spomenuli smo radnje koje mogu da dovedu do toga da se pore zapuše, pa smo rešili da saberemo na jedno mesto koje su to navike koje začepljuju pore na licu kako bi znala koje stvari bi trebala da izbegavaš.

Držiš telefon blizu lica

Istraživanja su pokazala da naši mobilni telefoni imaju deset puta više bakterija nego WC šolja. Telefoni služe kao magneti za nakupljanje bakterija, a tokom dana na ekranima telefona nakuplja se šminka, prirodna ulja i otrovi iz okoline. Svaki put kada držimo telefon blizu lica nanosimo ove bakterije na kožu.

Izlaganje suncu

Sunce dehidrira (isušuje) kožu i čini da lojne žlezde rade prekovremeno, zbog čega pore izgledaju veće. Ako preplaneš, privremeno možeš prikriti pore i učiniti ih manje vidljivima, ali dugoročno ćeš učiniti upravo sasvim suprotno. Pore će ti se povećati, a višak ulja koji začepi kožu dovešće do pojave mitesere. Dermatolozi preporučuju svakodnevnu zaštitu od sunca kako bi se sprečilo povećanje pora.

Ne čistiš četkice i sunđere za šminkanje

Čak i ako si verna strogoj rutini nege kože, neke tvoje navike i dalje mogu dovesti do začepljenja pora. Svaki put kada koristiš četkice i sunđere za šminkanje, oni skupljaju ulje, prašinu, mrtve ćelije kože i preostali make-up. Ako ih ne čistiš redovno ovi alati talože bakterije koje će dovesti do pogoršanja stanja tvoje kože.

Korištiš proizvod za kosu koji sadrže ulje

Kada proizvodi za negu kose sadrže ulje, ono može pronaći put do tvoje kože uzrokujući začepljenje pora. Ove začepljene pore obično se nalaze tamo gde kosa dolazi u kontakt s kožom, poput linije kose, čela i vrata. Čak i ako tvoja koža nije sklona aknama, proizvodi za negu kose mogu dovesti do njihovo izbijanje.

Nošenje vodootporne šminke

Vodootporne formule često sadrže puno silikona. Ovaj teški sastojak može da začepi otvore na koži, ne dopuštajući joj da diše. Svakodnevno korištenje vodootporne šminke nije preporučljivo jer može pogoršati stanje kože sklone aknama.

Foto: jcomp – www.freepik.com