Ako vam neko da neki savet u vezi sa držanjem dijete, to nužno ne znači da treba da ga sledite. Ako naletite na dijetu koja vam predlaže da preskačete obroke, da imate dane kada jedete sve što poželite i da jedete niskomasnu hranu, predlažemo vam da u potpnosti ignorišete ove savete za dijete.

Ovde vam nudimo pet saveta koji se tiču dijete koje nikako NE TREBA da sledite.

1. Zbog masti ste debeli

Zdrave masti kao što su masti u avokadu, u stvari mogu da vam pomognu u naporima da smršate

Ranije se mislilo da se debljamo zbog masti, ali dijete sa niskim procentom masti neće vam pomoći u kontroli težine ili da budete zdraviji. Situacija je malo komplikovanija od toga.Izvori dobrih masti su ribe, orašasti plodovi ili masline. One najčešće imaju visok procenat omega 3 masnih kiselina. Loše masti su obično prerađene verzije biljnih masti kao što su soja, kukuruz ili kikiriki. Ove prerađene, loše masti najčešće imaju visok sadržaj omega 6 kiselina i veoma su podložne oksidaciji tokom obrade što ih čini štetnim za naš organizam.

2. Smanjen unos karbohidrata pomaže u naporima da se izgubi na težini

Karbohidrati nisu neprijatelj

Da, zbog karbohidrata dobijate na težini ako ih jedete u prevelikim količinama, kao i bilo koju drugu hranu, ali ako ih izbacite iz ishrane ili ozbiljno umanjite njihov unos, možete ugroziti vaše ciljeve kada je u pitanju telesna težina. Jedan od razloga zbog kojih integralne žitarice sprečavaju dobitak na kilaži i pomažu u naporima da se gubi na težini jeste sadržaj vlakana. Istraživači Brigham Young univerziteta u državi Juta (Utah) pratili su navike u ishrani sredovečnih žena gotovo dve godine i zaključili da je uvećan unos vlakana kod žena doprineo gubitku težine u najvećem broju slučajeva. Žene koje su smanjile unos vlakana dobile su na težini.

Ključ je u tome da se držimo integralnih žitarica i izbegavanje prerađenih žitarica. Prerađene žitarice nemaju dovoljan sadržaj vlakana i najčešće sadrže šećer,  a obe stavke doprinose rastu telesne težine.

3. Dani kada jedete sve što poželite su neophodni

Ako pojedete tuce kapkejk kolača jednom nedeljno, to jednostavno nije dobro.

Prejedanje u toku jednog dana može uticati na nivoe grelina u telu, a grelin je osnovni hormon gladi koji funkcioniše zajedno sa leptinom (hormonom sitosti) kako bismo držali glad i sitost pod kontrolom. „Zbog ovog u stvari možete osećati veću glad,“ dijetetičar Majorie Nolan kaže za Self.

U zavisnosti od toga šta je za vas „dan kada jedete sve što poželite“, može vam se desiti da unesete toliko kalorija da vratite težinu koju ste izgubili tokom nedelje. Sve u svemu, ekstremno stroga dijeta i jedan dan kada je sve dozvoljeno nije održiva varijanta.

4. Preskakanje obroka kako bismo smanjili unos kalorija 

Unošenje samo voća i povrća je greška

Ako smanjenje unosa kalorija doprinosi gubitku na težini, onda je preskakanje ponekog obroka najbolji način da postignete cilj, zar ne? Verovatno nije tako i, u stvari, preskakanje obroka može da vam se osveti. Istraživanja su pokazala da je preskakanje obroka u toku dana i unos jednog velikog obroka uveče rezultira potencijalno rizičnim promenama u metabolizmu. Oni koji preskaču obroke imali su uvećane nivoe šećera kada se izbegavaju obroci i kasniji insulinski odgovor,  a takve okolnosti mogu dovesti i do dijabetesa.

5. Izbegavajte sva slatka zadovoljstva

Nema potrebe da kažete „ne“ svim svojim omiljenim  namirnicama

Možda vas zbunjuje, imajući u vidu da smo rekli da dani kada jedete sve što poželite mogu ozbiljno ugroziti vaše napore. Ali ako  pokušate da ograničite sebe samo na najhranljivije namirnice sve vreme, u jednom trenutku ćete popustiti i završiti tako što ćete se prepustiti preterivanju u ishrani. Zato je pametno sebi redovno udovoljavati. Ne verujete nam? Nutricionisti se slažu. Dijetetičar Joy Bauer kaže za Hafington Post da udovoljavanje sebi ograničenom porcijom svaki dan vam u stvari može pomoći da ostanete na pravom putu.

Porcije ipak jesu važne tako da ne treba da pojedete celo pakovanje sladoleda ili kesu bombona. Odredite količinu porcije, ostatak sklonite i uživajte.

Autor: Laura Bauer

Food photo created by pressfoto – www.freepik.com