U teen godinama telo počinje da se menja i sve devojke imaju milion pitanja kada je reč o grudima. Znamo da se pitate da li su vaše grudi lepe? Muči vas izbor prave veličina brusa, nervira vas što nisu identične. Reći ćemo vam da su sva ova pitanja o grudima sasvim normalna za vaše godine, a mi ćemo pokušati da vam odgovorimo na njih.

Grudi se sastoje od masnih naslaga, ligamenata i vezivnog tkiva. Masnog tkiva ima najviše zato ostajemo bez grudi kada gubimo kilograme: mršavljenjem gubimo salo s bokova, sa stomaka, ali i iz grudi!

Ženske grudi se pojavljuju u različitim oblicima i veličinama. Mogu biti okrugle, jabukolike, kruškolike… I bradavice mogu biti različitog oblika, veličine i nijansi.

Prema naučnim istraživanjima čak 80 % žena na svetu nosi neodgovarajuću veličinu grudnjaka, što može da izazove bolove u leđima i opuštanje grudi.

Više od 30 % žena nema identične dojke. Dakle, ako si primetila da ti je jedna malo veća od druge, nemaš razloga za brigu jer je to sasvim uobičajeno. Grudi rastu u fazama: malo jedna strana pa malo druga.

Glasina da od pilula za kontracepciju rastu grudi, nije tačna. Veličina grudi povezana je s tvojim genima, dakle dobijaš veličinu koju si nasledila. Ali pilule za kontracepciju mogu da utiču na nivo tvojih hormona u telu pa možeš osećati veću napetost u grudima.

Rekli smo vam sve što vas sigurno zanima a sada ćemo vas zamoliti da sledeće rečenice pročitate jako pažljivo zato što je VAŽNO!

Važno je jer želiš da sve žene u tvom okruženju dugo budu uz tebe, da i ti jednog dana pričaš sa svojim ćerkama, unukama o svojim teen danima. A šta je toliko važno pitate se vi. Prosto je –  rak dojke je vodeći uzrok oboljevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta i zato je važno da sve žene i devojke brinu o svom zdravlju, kao što brinu o svom izgledu, garderobi koju nose, cipelama, torbama i šeširima koje biraju…

Dolazak jeseni nas uvek podseti da je tu, iza ugla oktobar koji se obeležava kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke. Zato vas ovog Pink oktobra molimo da pričate sa mamama, tetkama, ujnama, kumama i svim dragim ženama koje su tu i da im kažete koliko je važno da redovno rade samopreglede, da idu na preventivne preglede jer ako se oboljenje otkrije u početnoj fazi šansa za izlečenje je velika. I molimo vas da već sada u teen godinama počnete da brinete o svojim grudima jer to je put ka zdravom životu.

Osvrnite se oko sebe i videćete da su se broji brendovi i ovog oktobra ujedinili oko ove važne teme, a svima je cilj samo jedan – da osnaže žene da preduzmu brigu o svom zdravlju. Jedan od brendova koji nas već godina unazad podseća  koliko su važni samopregledi i redovni odlasci kod lekara je lindex.rs koji i ove godine  u periodu od d 1. do 14. oktobra, odvaja 10% prihoda od prodaje kompletnog asortimana za žene kako bi ih donirao Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

Tekst: Ivana Grabrović

Foto:  wayhomestudio / Freepik i  www.freepik.com