Uvek ih nosiš sa sobom, one su predivne, a ti ipak nisi baš sigurna da li treba da budu veće, manje, punije… Svake grudi su jedinstvene, baš kao i ti. Evo šta još moraš znati o njima…

Dnevno se u svetu proizvede više od četiri miliona brushaltera (grudnjaka).

Žene su vekovima obavijale grudi trakama tkanine ili isticale dekolte korsetima, zavisno od modnih trendova. Amerikanka Mary Phelps Jacob je 1914. patentirala prvi grudnjak koji se sastojao od dve maramice zašivene zajedno. Prvi push-up pojavio se u prodaji 1948. Žene danas u proseku imaju 9 grudnjaka.

Istraživanje koje je sprovela firma donjeg rublja „Triumph” pokazalo je da najveće grudi u Evropi imaju Britanke. Više od polovine tamošnjih žena ima korpe D. Na drugom mestu su Dankinje, a na trećem Holanđanke. Najmanje dojke imaju Italijanke, a Srpkinje su negde oko proseka.

Ako nisi zadovoljna veličinom svojih grudi, nisi jedina. Povećanje grudi je ubedljivo najpopularnija estetska operacija na svetu!

Iako imaš naizgled iste bradavice, one to nisu. Postoje normalne bradavice, ispupčene, ravne, kratke, dugačke, uvučene… Ali, nijedna nije ista iako to možda ne primećuješ.

Grudi se sastoje od masnih naslaga, ligamenata i vezivnog tkiva. Masnog tkiva ima najviše zato ostajemo bez grudi kada gubimo kilograme: mršavljenjem gubimo salo s bokova, sa stomaka, ali i iz grudi!

Na njihovu čvrstoću utiče starost, broj porođaja, ali i pušenje! Pušenje loše utiče na čvrstoću dojki jer nikotin razbija proteine koje koži daju mladalačku elastičnost.

Nijedna žena nema dojke identične veličine. Kako pokazuju istraživanja, najčešće je leva dojka veća od desne.

Svaka treća devojka nosi pogrešnu veličinu grudnjaka.

Spavanje na stomaku može promeniti oblik grudi. Ako jednu noć spavaš na stomaku, ništa se neće dogoditi. Ali ako to radiš uvek, dojke će ti sigurno promeniti oblik.

Dlačice su normalne. Iako ih češće vidimo na grudima muškaraca, dlačice na ženskim grudima, odnosno oko bradavica, uobičajena su pojava koje se ne treba stideti. Uobičajeno je da svaka žena ima od 2 do 15 dlačica oko bradavica, ali najčešće ih čupaju.

„Ponosna” vlasnica najvećih grudi na svetu je jedna Amerikanka koja nosi grudnjak broj 11! Svaka od njenih dojki teži otprilike 25 kilograma.