Približavamo se kraju ove za celu planetu veoma teške godine. Bendovi, muzičari, njihove pesme i albumi bili su tu da nas uteše i pomognu da prebrodimo dane izolacije, suočavanja sa korona virusom i pandemije koja nažalost još uvek traje.

Mnoga muzička izdanja koja su objavljena tokom ove godine predstavljaju refleksiju onoga kroz šta su autori prošli ili oslikavaju stanje u kom se našao čitav svet.

Pojedini muzičari su na žalost izgubili bitku sa virusom Covid-19 među njima su Florian Schneider jedan od osnivača grupe Kraftwerk, Eddie Van Halen osnivač benda Van Halen, Peter Green jedan od osnivača sastava Fleetwood Mac…

Uslovi i takozvana nova relanost u kojoj smo se obreli doveli su do ekspanzije života onlajn. Digitalni svet je trijumfovao, a striming servisi su zabeležili visoke brojke korisnika njihovih usluga. Takva situacija ubrzala je razvoj pojedinih platformi kao što je TikTok. Za kratko vreme ova mreža je ušla u krug relevantnih platformi koje služe za plasman i konzumaciju muzike.

Aktuelni izvođači su se na njoj savršeno snašli otvorivši novo poglavlje svojih karijera poput Jasona Derula ili Dua Lipe. Pojedinim muzičarima to je bila startna pozicija za globalni uspeh kao što je slučaj sa bendovima Why Don’t We i Wallows.

Zahvaljujući upravo platformi TikTok neki muzički veterani vraćeni su u fokus pa su njihove klasike i čitave diskografije otkrile nove generacije slušalaca. Ta vrsta viralnog uspeha deslila grupi Fleetwood Mac sa singlom „Dreams„.

Svetski muzički magazini i relevantni portali su već objavili liste sa najuspešnijim pesmama i albumima u 2020. godini.

Cardi B with Megan The Stalion u tom smislu mogu biti zadovoljne, jer su se našle na samom vrhu godišnje liste kako pojedinih indi portala poput sajta Pitchfork, tako legendarnog muzičkog magazina Rolling Stone. Njihov singl „WAP“ takođe se našao među prvih deset na listi najboljih pesama u 2020. godini (#7) cenjenog dnevnog lista The New York Times. Cardi B i Megan The Stalion su takođe zauzele vrh godišnje liste koju je sastavila uvažena američka medijska grupacija NPR (National Public Radio).

Značajne pozicije zauzeli su singlovi Roddy Ricca („The Box„), Lil Uzi Verta dok za album „How I’m Feeling Now“ i pojedine pesme sa istog, pevačice Charli XCX, možemo reći da su omiljena pop izdanja u godini na izmaku (Pitchfork #59, The New York Times # 3, Rolling Stones #45). Toj grupi pridružujemo i uspeh Davida Guette koji je tokom 2020. ponovo osvojio DJ tron a sa pevačicom Siom potpisao planetarni hit „Let’s Love„.

Na listi najboljih hip-hop albuma portala Unproxx među prvih dvadeset albuma našla su se najcenjenija izdanja objavljena u ovoj godini: Lil Uzi Vert – Eternal Atake (#2), Roddy Ricch – Please Excuse Me For Being Antisocial (#4), Burna Boy – Twice As Fall (#18) i Don Toliver – Hevaen Or Hell (#20).

Što se pop muzike tiče na top listama sa obe strane okeana tokom 2020. godine apsolutno je vladala Dua Lipa i njene pesme. Njen drugi studijski album „Future Nostalgia“ redefinisiao je dikso zvuk i Lipu apostrofirao kao ozbiljnu nalsednicu velikih pop zvezda kakve su Madonna ili Kylie Minogue. Singlovi „Don’t Start Now“, „Physical“, „Break My Heart„, „Hallucinate“ i „Levitating“ doveli su Dua Lipu do nominacija u najpopularnijim kategorijama na dodeli predstojećih Grammy nagrada.

U remiksu za singl „Levetating“ ostvarila je saradnju a Madonnom i Missy Elliot. Krajem novembra upriličila je prvi komercijalni live stream koncert „Studio 2054″ sa specijalnim gostima poput Miley Cyrus, Kylie, Elton John, FKA Twigs i oko devet miliona gledalaca ovog jedinstvenog onlajn događaja širom sveta.

Kao i uvek dodela Grammy nagrada, krajem januara naredne godine, daće nam jasniji uvid u muzička zbivanja tokom ove turbulente 2020. godine.