Već danima brojiš otpale vlasi i pitaš se da li ćeš ostati bez kose kao što drveće ostaje bez lišća.  To si primetila već u kupatilu nakon što si oprala kosu ili nakon češljanja. Kako god bilo, nema razloga za brigu, jer nam kosa zaista više opada tokom jeseni.

Naime, naša kosa reaguje na svetlost kao i biljke. U proleće i leto raste i buja, jer svetlost aktivira hormon rasta, a u jesen, kada je sunca sve manje, kosa slabi i opada, baš kao i lišće s drveća.

Ovo sezonsko opadanje kose traje otprilike 6 do 8 nedelja, ali ako se nastavi i dalje nakon spomenutog perioda, onda bi svakako trebala da se posavetuješ sa doktorom, jer možda opadanju nije uzrok jesen, već nešto ozbiljnije, poput hormonalnog disbalansa, bolesti štitne žlede, nedostatak određenih vitamina, višak vitamina A, kao i nezaobilaznog stresa, koga ove godines svi imamo više u svojim životima nego ikada.

Dnevno je normalno izgubiti od 80 do 100 vlasi i iako nećeš moći da ih izbrojiš, možeš otprilike zamisliti kolika je to gomilica te pratiti koliko ti kosa opada.

Upravo zato, kosu bi tokom narednog perioda trebala još više negovati, a brojne hranjive maske možeš napraviti i sama kod kuće.

Ali, osim raznim maskama, vrlo je bitno da kosu jačaš i pravilnom ishranom. Među jesenjim namirnicama koje će nahraniti tvoju kosu, ali i kožu su, među ostalim, jabuke, šljive, bundeve, krompiri, kruške, šipak i citrusi. Uz njih se preporučuje da se jede i hrana bogata gvožđem i vitaminom B.

Foto: gpointstudio – www.freepik.com