Decembar je tradicionalno mesec darivanja, pa ćemo vas ovih poslednjih dana čudne 2020. godine obradovati sa nekoliko poklončića, a krećemo od knjige jer za nas je knjiga uvek odličan poklon. Izdavačka kuća Laguna je nedavno objavila roman Gradimira Stojkovića „Ne brinite za sutra“ koji je dinamičan i sveobuhvatan, duhovit i potresan, a autor tvrdi da sudbina nije nešto što nam je bez našeg uticaja dodeljeno već ono što treba da se osvoji.

Laguna i Super Teen predstavljaju i poklanjaju roman Gradimira Stojkovića – "Ne brinite za sutra"

Talentovana osmakinja Bojana skače od fudbala do folklora, pa od futsala do filma, ali se trudi da, bez dizanja frke, sve uradi bez foliranja. Pored nje, i Natalija zvana Nače, i Zare, i Kosta Kostarika imaju svoje nedoumice i probleme. Bitnu ulogu u odrastanju imaju i njihovi roditelji, naročito jedan bivši fudbalski trener, odnosno domar. Međutim, podjednako je važan lik i neko ko je silom prilika neprimetan, neko sa margine…

Prikazujući život kao klupko sačinjeno od sreće i nesreće, od želje i nevolja, Gradimir Stojković poziva mlade da budu dovitljivi i otvoreni, i pokazuje kako je u borbi za pravdu neophodno međusobno razumevanje između tinejdžera i odraslih.

Laguna i Super Teen predstavljaju i poklanjaju roman Gradimira Stojkovića - Ne brinite za sutra

Ovaj savremeni roman je koliko namenjen mladima, toliko i odraslima. „Likovi su istiniti, u njima će se prepoznati oni nalik na njih. Istiniti su i događaji. Istinitost je, dakle, povod za ovaj roman. Ljudi, međutim, po pravilu ne vole da im se istina neposredno govori u lice ako ‘nije lepa’. A današnje istine su upravo takve. Otuda su i moje istine malo modifikovane. Ipak, ostavimo da čitaoci presude. Ja sam im je samo ponudio“, rekao je Grada Stojković.

Jezik romana je mladalački, jednostavan i razumljiv a naslov je i moto i poruka romana inspirisan citatom iz Jevanđelja po Mateju: „Ne brinite se dakle za sutra; jer sutra brinuće se za se. Dosta je svakom danu zla svog.“

„Ova jevanđeljska poruka je oblikovala moje pisanje željom da je čitaoci prime i upamte zasvagda. Potrudio sam se da ovo što sam napisao bude drugačije, ne samo od onog što se očekuje od mene, no i od onoga što se danas piše a namenjeno je deci i mladima.“

Gradimir Stojković je jedan od najčitanijih pisaca za decu u poslednjih 20 godina na prostorima bivše Jugoslavije. Dobitnik je brojnih književnih nagrada, među kojima je i Povelja Zmajevih dečjih igara, koja se dodeljuje za izuzetan doprinos stvaralaštvu za decu, bezgraničnu odanost svetu detinjstva i najplemenitijim ljudskim težnjama, a sa njegovim čuvenim Hajdukom odrastale su generacije.

Gradimir Stojković je rođen u banatskom selu Mramorak. Sve njegove knjige imale su nekoliko izdanja. Pesme i priče su mu prevođene na engleski, francuski, italijanski, nemački, ruski, slovački, bugarski, rumunski, mađarski, makedonski i slovenački jezik.

Roman „Ne brinite za sutra“, jednog od najvoljenijih pisaca za mlade, možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

I kao što smo napisali u saradnji sa prijateljima iz izdavačke kuće Laguna rešili da vas obradujemo i poklonimo roman „Ne brinite za sutra“ . Sve što treba da uradite jeste da nam odgovorite na pitanje „Kako se zove nagrada koja se dodeljuje za izuzetan doprinos stvaralaštvu za decu, bezgraničnu odanost svetu detinjstva i najplemenitijim ljudskim težnjama?“. Svoje odgovore nam šaljite  na mail redakcija@superteen.rs i obavezno napišite svoje podatke – ime, prezime, tačna adresa, grad i kontakt telefon.  Igramo se do četvrtka, 24. decembra do 23,00 čas, a ime srećne dobitnice ćemo objaviti na IG profilu .