Nesumnjivo godina neočekivanih okolnosti, 2020. sve nas je naterala da promenimo svoju svakodnevnicu, na privatnom i poslovnom planu. Kada je reč o svetu muzike, promene su iznedrile nove trendove u industriji, za mnoge od artista i produktivnije stvaralaštvo, a neke od najvećih olakšale su način na koji slušamo muziku.

Novi striming servisi

Gotovo je očekivano da kažemo da su novi striming servisi u Srbiju stigli u pravo vreme, posle dugog čekanja. Apple Music postao je dostupan u aprilu ove godine, praćen velikim dolaskom Spotify servisa u julu. Osim što otvaraju potpuno novu perspektivu za izvođače i izdavače i unapređuju muzičko tržište, striming servisi prave potpunu razliku u doživljaju i istraživanju muzike za slušaoce. Kao najpopularnije, izdvajaju se plejliste, koje verovatno nikada nisu bile potrebnije nego u vremenu kada sve svoje vreme provodimo kod kuće i sami biramo muzičku pozadinu svakog trenutka.

Ovom prilikom, izdvajamo i neke od najaktuelnijih Digster plejlista:

1. Samo Novo – svi oni koje srećnima čini istraživanje najnovijih izdanja među različitim žanrovima pravi materijal naći će upravo na ovoj plejlisti.

2. Sveže – druga kategorija svakako jesu novi, neotkriveni izvođači, te ova plejlista predstavlja pravi alat za takvo istraživanje.

3. Samo Hitovi – najaktuelniji domaći i strani, hitovi koji će nas bez izuzetka naterati da zaigramo i dok provodimo vreme kod kuće. U ovom trenutku, za slušaoce je, kao idealan završetak godine, pripremljeno samo najbolje iz 2020.

TikTok

Za aplikaciju TikTok dovoljno je reći da je jedan od najvećih trendova koji je menjao muzičku industriju poslednjih godina. Pojedini artisti počeli su da prave numere sa ciljem da odgovaraju ovoj platformi, oni koji za nju stvaraju neumorno biraju i time oblikuju popularne žanrove, a pratioci takođe neumorno skroluju i, osim najrazličitijeg sadržaja, otkrivaju muziku.

Najinteresantnije jeste da je TikTok omogućio i velikom broju starih numera da se vrate i ponovo budu na udaru popularnosti, ali ono što je činjenica jeste da korisnici aplikacije, zbog njene forme, uživaju u samo kratkim deonicama svake od pesama.

Sa ciljem da to promeni i omogući im laku pretragu i slušanje kreirana je i TikTok Hitovi plejlista.

Live izvedbe

Godina koju ostavljamo iza nas u potpunosti je promenila način promocije muzike, novih izdanja i nastupanja i, samim tim, postavila je neverovatno težak izazov izvođačima. Međutim, kako u cilju izvođenja novih pesama, pa čak i čitavih albuma, tako i sa ciljem da muzikom doprinesu u teškim trenucima, izvođači su nesebično organizovali online koncerte. Andrea Bocelli nastupio je u praznoj Milanskoj katedrali, Billie Eilish organizovala je strimovanje svog koncerta, Katy Perry je album „Smile“ predstavila u saradnji sa Amazonom, Post Malone organizvao je YouTube live u cilju prikupljanja sredstava za borbu protiv Covid-19. Ujedno, najveći broj njih održalo je i koncerte iz svojih domova i praznih studija, a takvoj akciji pridružili su se i lokalni izvođači poput Mimi Mercedez i LP Dua.

Covers

U duhu izvođenja, ali i stvaranja kod kuće, neki artisti bili su inspirisani radom svojih kolega, te su ove godine ozbiljno pristupili svojim izvedbama njihovih dela. Tako su nastali i čitavi EP-evi u kojima su obrađeni neki od velikih muzičkih klasika najrazličitijih žanrova. Amber Mark, na primer, vratila nam je neke od najvećih R&B hitova, a James Blake je ranije ovog meseca predstavio EP Covers, sa svojim osvrtom na hitove izvođača kao što su Stevie Wonder, Billie Eilish, Joy Division, Frank Ocean, Beyonce, Ewan Macoll.

Praznično raspoloženje

Potpora prazničnom duhu skoro nije bila potrebnija nego ove godine. Artisti nisu izneverili, pa su i sada predstavili svoja božićna i novogodišnja izdanja i, kada smo sumirali promene i trendove 2020, ostaje samo da pustimo plejlistu i potrudimo se da, koliko bezbedni, toliko i radosni uđemo u novu godinu.