Ušli smo u 2021. godinu, već danima jedemo kolače, ali verujemo da ih je i tebi kao i nama preko glave, a opet bi rado pojeli nešto slatko? Imamo super ideju, lako izvodljivu! Kokice s karamelom, mmm… A veruj nam tvoja porodica če biti oduševljena ovim prazničnim kokicama!
Potrebno je:
2-3 kašike ulja
150 g kukuruza kokičara
Za karamel:
130 g šećera
1 vanilin-šećer
200 ml slatke pavlake
50 g putera
Priprema:
U šerpu sa širim dnom stavi ulje i kratko ga zagrej. Posudu s uljem skloni s vatre, a na ulje stavi kukuruz kokičar. Poklopi i šerpu vrati na šporet. Kad čuješ da kokice počinju da “pucaju”, poklopac malo otklopi i neka nastave da se peku. Tokom pečenja šerpu s kokicama moraš tresti kako ti ne bi zagorele. Pečene kokice istresi u činiju i pusti da se ohlade.
Priprema karamela:
Šećer i vanilin-šećer stavi u šerpu sa širim dnom. Otopi ga na laganoj vatri do smeđe boje. Lagano umešaj slatku pavlaku i nastavi da kuvaš, stalno mešajući dok se šećer ne otopi. Karamel skloni s vatre, neka se malo ohladi i dodaj puter.
Pečene kokice stavi na papir za pečenje i kašikom ih prelivaj toplim karamelom. Neka se suše nekoliko sati ili još bolje ostavi ih preko noći. Pečene kokice s karamelom stavi u papirne kesice, tako će najbolje zadržati svoju hrskavost.
View this post on Instagram
Hajde da prazničnim kokicama ulepšamo početak 2021. godine!!! I obavezno nam šaljite slike!!!
Leave A Comment