Ako pogledamo na godinu iza nas u kojoj nas je zadesila pandemija korona virusa, primetićemo da su kozmetički brendovi ostali dosledni svom poslu – iznenađuju nas novi proizvodima na tržištu, a nekako nam se čini da su proizvodi za oči izbili u prvi plan – maskare, palete senki, mono senke, ajlajneri…

Ako si i ti zaljubljenica u šminku i većina Instagram profila koje pratiš su make-up brendovi i beauty influenceri, onda si sigurno ispratila gomilu novih paleta seniki za oči koje nekada izlaze na dnevnoj bazi. Ako te to i ne zanima toliko, ali ipak želiš sebi da priuštiš paletu od koje ćeš imati koristi, koja neće služiti za sakupljanje prašine na polici sa šminkom, onda ti sledeći saveti mogli biti od velike pomoći u izboru tvoje nove palete senki za oči.

Ponekad se brendovi toliko potrude oko pakiovanja šminke da, kada zažmuriš na jedno oko i zamisliš proizvod u najobičnijem plastičnom pakovanju, zapravo i ne dobijate nešto posebno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tarte Cosmetics (@tartecosmetics)

Ne bi bilo loše da se odlučiš za paletu s većim brojem mat nijansi jer, iako te možda na prvu ne privlače kao sjajne, iskoristivije su u dnevnim varijantama, a i odlično se slažu uz šljokičasta senke koja mnogo bolje izgledaju u kombinaciji s mat senkama nego samostalno.

Najpre isprobaj tonove koji odgovaraju tvoj boji očiju i nijansi tena. Iako je nepisano pravilo da ljubičaste, sive i ostale hladne nijanse najljepše pristaju smeđim očima, a bordo crvena i boja bakra zelenima, podton kože tu također igra veliku ulogu. Obično se žuti podton kože najbolje slaže s toplim, a ružičasti podton s hladnim nijansama. Ipak, najsigurnija ćeš biti ako ih isprobaš na vlastitom licu za šta možeš zamoliti šminkerku u trgovini (ako postoji) jer se ipak ne radi o celokupnom šminkanju koje se naplaćuje. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sephora Srbija (@sephorasrbija)

Ne dopusti da te privuku nenosive boje. Iako zvuči paradoksalno, ponekad nas u paletama najviše privuku boje koje su gotovo nenosive ili koje su toliko upečatljive i intenzivne da nam dosade nakon jednog nošenja. Raspored boja u paletama senki nikada nije slučajan. Dapače, to je odličan marketinški trik koji navodi na kupovinu. Trik koji tu pomaže je da prstom prekriješ tu jednu ili dve boje koje se ističu i onda zaista vidiš što dobijaš u paleti. Zato, ne dopusti da te zavedu jarke boje ako si svesne da ih nećeš nositi gotovo nikada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kylie Cosmetics (@kyliecosmetics)

Ne dopusti da te zavaraju takozvani swatchevi boja. Senka se ne ponaša jednako kada je prstom naneseš na ruku i kada ga četkicom nanosiš na kapak. Bili smo svedoci skandala oko paleta senki koje koštaju kao malo bolje patike, a imaju loše swatcheve. Iako se to čini kao bitna stavka, zaista se na nju ne bi trebala obazirati jer će ti se kao jedine bitne stavke uvek pokazati lakoća nanošenja i stapanja boja te njihova pigmentacija na samome kapku. Ako primetiš da se senke truse, odnosno da ti čestice boje padaju na lice za vreme nanošenja, jednostavno najpre našminkaj oči, a zatim lice.

Preskoči jeftine, ogromne palete! I na kraju, nemoj kupovati jeftine, ogromne palete jer misliš da tako dobijaš više za svoj novac. Nakon nekoliko meseci primetićeš kako većinu boja uopšte ne koristiš i shvatićeš kako bi ti bila korisnija manja, a kvalitetnija paleta s onim bojama koje uistinu voliš da nosiš.

Ako pitaš nas palete senki koje preporučujemo su one marki essence, Rimmel London, Aura, Catrice i malo skuplju, ali uvek vrednu investiciju – Too Faced palete.

Photo by freestocks on Unsplash