Kad si neispavana i umorna, pojavljuju se podočnjaci: ružni tamni krugovi oko očiju, koji te pretvaraju u zombija! Šta su zapravo podočnjaci i kako ih se možeš rešiti?

Koža ispod očiju vrlo je tanka, i ona prekriva mišiće, masno tkivo i krvne sudove koji se nalaze tik ispod njene površine. Što si umornija, to su krvni sudovi na tom delu prošireniji i više se ističu. Takođe, ako dugo ležiš na leđima (i neuspešno pokušavaš da zaspiš), pojačaće se protok krvi u delu ispod tvojih očiju i oko njih će se pojaviti tamni krugovi koje niko od nas ne voli. Zbog toga neke manekenke spavaju u polusedećem položaju!

Dakle, kako se rešiti podočnjaka? Donosimo ti nekoliko kratkih saveta, za koje verujemo da će ti pomoći da pobediš ružne tamne krugove oko očiju.

♦ Ograniči unos soli u organizam.

♦ Nanesi koralni ili crveni ruž na usne pa ćeš skrenuti pažnju s očiju na donji deo lica.

♦ Kriške hladnog krastavca i ohlađe kesice čaja mogu smanjiti otok ispod očiju.

♦ Korektor nanesi u obliku trougla ispod očiju, a ne samo direktno na područje podočnjaka.

Spavaj osam sati, redovno vežbaj i pokušaj da se hraniš što zdravije.

Pored ovih saveta donosimo ti i dve DIY maske koje će pomoći da eliminišeš podočnjake.

Maska od kurkume

Kurkuma je začin koji je vrlo cenjen u kulinarstvu, ali ima svoju primenu i u kozmetici. Odličan je za kožu lica, pogotovo ako imate hiperpigmentacije na licu. Kako su i podočnjaci često tamne, modre boje, poput fleka na koži, kurkuma može pomoći u njihovom uklanjanju.

Kako bi uklonila podočnjake, potrebno je da pomešaš jednu kašičicu praha od kurkume i jednu kašiku kiselog mleka. Dobro izmešaj kako bi sastojci postali kompaktna smesa i četkicom nanesi na deo kože ispod očiju.

Četkica je u ovom slučaju bolji izbor od nanošenja maske prstima, prvenstveno zbog boje. Kurkuma se teško skida, pa nema potrebe da rizikuješ da upropastiđ neki komad odeće. Drugi razlog je što je četkica nežnija prema koži ispod očiju, od prstiju. Sa njima rizikuješ povlačenje kože, što može dovesti do stvaranja dodatnih bora.

Masku ostavi pola sata da deluje, a potom bez mnogo trljanja, skini tupferom za šminku. Ako je koža upila deo maske i sada ispod očiju imaš blago žuto toniranu kožu, ne brini jer kako kažu šminkeri žuta boja vizuelno neutrališe ljubičastu. Dakle, sa ovom maskom hraniš podočnjake i vizuelno ih bojiš, kao da si koristila korektor za podočnjake.

Maska od krompira

Krompir bez bojazni možeš iseći na pola i polovine staviti ispod očiju. Ono što potpomaže dejstvo krompirovog soka je i činjenica da je hladan. Hladnoća posebno prija naduvenim i otečenim podočnjacima, pa obavezno probajte i hladne bloge za uklanjanje podočnjaka.

Ako ti polovine krompira spadaju i nemaš baš strpljenja da ih držiš u ležećem položaju, narendaj jedan krompir. Kada ga usitniš, lakše ćeš iz njega iscediti lekoviti sok. Sokom od krompira prelij polovine tupfera i ostavi neki minut u frižideru, a potom ih stavi  na predeo ispod očiju i čekaj rezultate. Ovakva upotreba krompira je podjednako delotvorna.

A sjajna vest je da je danas na trižištu dostupno pregršt maski za predeo oko očiju, pa i za ublažavanje podočnjaka.