Kosa mesečno raste do jedan centimetar, ali postoje ljudi koji imaju genetske predispozicije te im kosa raste sporije. Mnogi zbog toga posežu za raznim kozmetičkim preparatima i maskama ali se odlučuju i na promenu ishrane da bi poboljšali rast kose.

Pravilna ishrana je izuzetno važna ukoliko želiš da tvoja kosa bude zdrava i gusta. Debljina kose zavisi od uzrasta osobe, ali i životnom stilu. Prekomerno konzumiranje alkohola, pušenje, ali i stres loše utiču na stanje kose. Također, fenovi za sušenje i aparati za oblikovanje kose mogu da oštete vlasi.

Ukoliko imaš problema sa opadanjem kose i želiš da poboljšaš rast od velike koristi biće ti namirnice bogate esecijalnim vitaminima i mineralima, a konzumiranje ovih pet namirnica može podstaći rast i učiniti tvoju kosu jačom i gušćom.

Kamilica

Kamilica je lekovita biljka koja se najčešće konzumira kao čaja, a preporučuje se bolesnicima koji pate od želudačnih egoba., grčeva, bolova u stomaku, a dobar je i za smirenje. Međutim, ova dragocena biljka bogata je antioksidansima i cinkom koji obnavljaju folikule i tako sprečavaju opadanje kose. Zahvaljujući njima kosa brže raste i postaje sjajnija. Dakle svakog dana popij barem jednu šolju čaja od kamilice.

Krastavac

Iako je glavni sastojak salata, krastavac se često koristi i za negu lica. Također, sastavni je deo brojnih kozmetičkih preparata. Sadrži antioksidanse poput vitamina C, mangana i beta karotena te brojne flavonoide, od kojih svi mogu biti od pomoći u zaštiti folikula. Krastavci su također dobar izvor silicijuma, minerala koji se nalazi u vezivnom tkivu i potenciraju rast kose.

Spanać

Ukoliko patiš od nedostatka gvožđa to može prouzrokovati opadanje kose. Kada je nivo gvožđa u krvi nizak, kiseonik i hranjive materije ne uspevaju da stignu do krajnjih odredišta te tako i folikule dlake ostaju uskraćene za nutritijente što rezultira smanjenjem rasta kose. Također, može doći do tanjenja vlasi, ali i povećanog opadanja. Zato je vrlo važno konzumirati namirnice bogate gvožđem u prvom redu spanać. Spanać osim gvožđa sadrži vitamine i minerala, uključujući vitamin K, vitamin C, folate, mangan, magnezijum, bakar i beta karoten.Također, ova zelena biljka koju je obožavao Popaj, deluje kao antioksidans s obzirom da je izvor flavonoida i karotenoida.

Citrusi

Vitamin C je neophodan za normalno funkcionisanje organizma, pomaže bržoj apsorpciji gvožđa, ali i podstiće rast kose. Osobe koje unose dovoljnu količinu vitamin C imaju jaku, gustu i zdravu kosu. Ukoliko želiš da tvoja kosa bude zdrava i bujna konzumiraj što više narandži, limuna i drugih citrusa.

Orašasti plodovi

Saveznik našeg zdravlja zasigurno su orašasti podovi koji su bogati omega-3 masnim kiselinama, a neophodne su za normalno funkcionisanje našeg organizma. Omega-3 masne kiseline zaštitno deluju na zdravlje kardiovaskularnog sistema, ali na probavni sistem. Međutim, konzumiranje orašastih polodova može pomoći u smanjenju gubitka kose i poboljšati njen rast.