Već neko vreme vežbaš redovno, baš paziš na ishranu, ali kad staneš na vagu vidiš da se kilogrami i dalje gomilaju? Nešto očigledno ne radiš kako treba. Evo šta bi mogao biti problem…

Jedeš više nego što misliš

Pomfrit i kolači nisu jedine stvari koje goje. I zdrava hrana, kao i maslinovo ulje ili orašasti plodovi, sadrži mnogo kalorija. Važno je da pratiš šta sve pojedeš tokom dana i u kojoj količini.

Ne spavaš dovoljno

Loš san veliki je neprijetelj tvoje vitke linije. Premalo sna čini te gladnom i sklonom prejedanju i tera tvoje telo da skladišti masnoću.

Pod stresom si

Previše školskih obaveza, dramatičan ljubavni život, večito nezadovoljni roditelji… Život tinejdžera poprilično je stresan. A kada si pod stresom, tražiš utehu u hrani. Od naglog rasta šećera u krvi osećaš se bolje, no to je kratkog veka pa se nađeš u začaranom krugu stresa i prejedanja.

Veštački zaslađivači

Iako su dobar način da smanjiš unos šećera, veštački zaslađivači dugoročno štete tvom organizmu. Mozak na njih reaguje tako što te tera da jedeš više slatkog, a mogu i poremetiti ravnotežu bakterija u crevima.

Možda si bolesna

Ako se preterano gojiš, proveri svoje zdravstveno stanje. Hormonski poremećaji, poput policističnih jajnika ili nepravilnog rada štitne žlezde, mogu doprineti preteranoj težini. Poseti doktora jer se možda radi o ozbiljnijem problemu!

Foto: Freepik