Svi vole da vise na internetu, šetaju po društevnim mrežama, ali sve te mreže kriju i velike opasnosti: lako se može dogoditi da tvoje privatne fotografije padnu u pogrešne ruke i da postaneš meta online nasilnika. Ako te snađe nešto slično, budi spremna za odbranu. A evo šta sve možeš da uradiš za početak.

Preuzmi kontrolu

Ako su tvoje fotke na kojima luduješ, piješ ili se ljubiš s nepoznatim dečkom već osvanule na netu, najpametnije je da to odmah sama kažeš ljudima koji su ti važni. Sve priznaj matorcima, prijateljici, dečku, i reci: “Da, pogrešila sam, stidim se, ali sam naučila lekciju i to se više neće ponoviti!”

Ne dolivaj ulje na vatru

Ne trudi se da krivicu prebaciš na druge, jer ćeš time samo napraviti još veću frku oko svega. Cilj je da što pre o tome prestane da se govori, a ne da postaneš glavna vest u kraju. Svi greše, pa svoju grešku treba prihvatiti dostojanstveno i s osmehom, a ne planiranjem osvete.

Kreiraj novi imidž

Posveti se školi, sportu ili nekom hobiju tako da te ljudi povežu s tim akcijama, a ne s tvojim foto-skandalom. I u budućnosti se potrudi da te niko ne slika u situaciji koju ne bi trebalo da vide tvoji roditelji ili profesori.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mogudanecu (@mogudanecu)

I zapamti NISI SAMA, podeli sve što te muči da roditeljima, drugaricama, školskim pshilogom, a dalje će ti svi oni pomoći da se na adekvatan način rešiš online nasilnika.