Okean je oduvek privlačio i intrigirao čoveka – svet bogat životom, koji često ostaje misterija. Dokumentarni serijal „Ekspedicija u dubine okeana“ prati tim stručnjaka koji su pokrenuli prvo globalno okeansko putovanje do najdubljih tačaka pet svetskih okeana.

Ekspedicija „Pet dubina“ šalje podmornicu sa posadom dalje i dublje od bilo koje ekspedicije u istoriji. Podmornicom upravlja investitor i istraživač Viktor Veskovo, a misija ima za cilj da prvi put u potpunosti mapira morsko dno. Ova serija iz pet delova, koja će biti emitovana nedeljom u 20h na kanalu Discovery, prikazuje celu misiju, zaranjajući ispod površine svetskih okeana na mesta koja nikada ranije nije videlo ljudsko oko. Revolucionarna naučna misija obuhvata vodena prostranstva od dubina Portorikanske brazde u Atlantskom okeanu i Javanske brazde u Indijskom okeanu do Maloanskog rova u Arktičkom okeanu – ovo je putovanje u dubine kao nijedno do sada.

Tokom ovog poduhvata postavljen je i novi rekord u zaranjanju u podmornici. Ekspedicija Pet dubina je zaronila na dno Tihog okeana, do najdublje tačke na planeti – Marijanskog rova i tako dostigla maksimalnu dubinu od 10.928 metara što je čak 16 metara više u odnosu na bilo koje zaranjanje sa ljudskom posadom do sada. Ovaj poduhvat trajao je nešto više od nedelju dana, od 26. aprila do 7. maja 2019. godine. Prethodni rekorder je bio Džejms Kamerun, a prva koja se ikada spustila u Marijanski rov, u Izazovnu dubinu, kako se naziva najdublji deo rova, bila je posada američke mornarice 1960. godine.

Program ekspedicije Pet dubina, čiji je vođa bio Rob Mekalum,  bio je dinamičan i uzbudljiv i što je najvažnije, svaki put je pomerio granice i postavio neki novi rekord. Prvo zaranjanje u okviru ekspedicije bilo je do samog dna Istočnog bazena Izazovne dubine i rezultiralo je najdubljim ronjenjem u istoriji, a ostvario ga je pilot Viktor Veskovo. On se u dubinama zadržao čak četiri sata, što je i najduži vremenski period koji je čovek ikada proveo na dnu okeana. Svako sledeće ronjenje bilo je ništa manje inspirativno, od spasavanja zaglavljene posade na neverovatnim dubinama, do geoloških i bioloških istraživanja  i snimanja celog poduhvata. Zanimljivo je i to da su tokom ekspedicije otkrivene najmanje tri nove vrste morskih životinja, što predstavlja izuzetan doprinos nauci.

Neopisivo smo svi uzbuđeni zbog onoga što smo uradili“, rekao je Veskovo i dodao:

Ova podmornica zajedno sa izuzetno talentovanim timom, unapredila je morsku tehnologiju. Dosegli smo najdublje, najsurovije područje okeana. Osećamo se kao da smo upravo otvorili moćna vrata. Od sada smo u  mogućnosti da otkrijemo i posetimo bilo koje mesto u okeanu, bilo kada.

Veskovo je postao prvi čovek u istoriji koji je osvojio i Mont Everest i najdublju tačku morskog dna, ali i oba zemljina pola. Ovaj neverovatni avanturista popeo se i na najviše vrhove na svakom kontinentu, a sada se može pohvaliti i sa četiri osvojena okeanska dna.