MTV Video Music Awards (VMA) ove godine vraća tradicionalnu dodelu nagrada uživo, koja će se održati 12. septembra u Barclays Centru u New Yorku, nakon što je prošlogodišnje izdanje održano u obliku hibridnog programa na više lokacija s malo ili nimalo publike.

Još nije poznato ko se našao na listi izvođača, ali prema najavi, ceremonija koja će se emitovati u više od 175 zemalja „predstaviće nastupe nekih od najvećih muzičkih zvezda i proslaviti povratak zabave uživo“.

Obeležavajući 20. godišnjicu terorističkog napada koji se desio 11. septembra, MTV sarađuje s organizacijom 11. septembra na niz uslužno orijentisanih aktivnosti tokom nedelje, koje će prethoditi dodeli. MTV će sa članovima zajednice 11. septembra, koja postoji od „Koncerta za New York“ iz 2001. godine, organizovati različite sadržaje u čast stradalih, njihovih porodica, kao i povređenih u napadu.

Detalji o izvođačima i voditeljima biće objavljeni bliže datumu održavanja dodele nagrada.

Prošlogodišnja dodela, čiji je domaćin bio Keke Palmer, održana je na više lokacija širom New Yorka, skoro bez prisustva publike. Ukupno 6,4 miliona ljudi gledalo je dodelu putem malih ekrana, a prema objavi, MTV je sakupio 41,1 milion interakcija na društvenim mrežama.

Na ceremoniji 2020. godine nastupili su BTS, The Black Eyed Peas, DaBaby, The Weeknd, Doja Cat, Maluma s bendom CNCO i Ariana Grande.

Lady Gagaje osvojila pet nagrada, uključujući prvu nagradu Tricon, koja se dodeljuje kao priznanje umetniku koji je ostvario najbolje rezultate u tri ili više disciplina.

BTS, Taylor Swift, Doja Cat, Megan Thee Stallion i Blackpink također su bili veliki pobednici, a uvedene su i dve nove kategorije specifične za karantin: nagrada za najbolji novi muzički video snimljen kod kuće, koju su osvojili Ariana Grande i Justin Bieber za „Stuck With U“, i za najbolji karantinski performans, koju je osvojio bend CNCO.