Konačno je počeo letnji raspust, a to znači da imate više vremena za sve što želite da radite. Znamo da volite da čitate i zato pojačavamo sa prikazima romana u narednom preriodu. Danas vam predstavljamo delo „Ratnici duge“, autora Gabrijele Klima oje je objavila izdvačka kuća ProPolisBooks.

Ova knjiga je namenjen  ljubiteljima avanture, prirode i svima koji su svesni da je neophodno da štitimo prirodu, da nam ne bi ljutito uzvratila. Pored toga priča u sebi krije buntovništvo, odrastanje i prijateljstvo, baš sve ono što zanima vas tinejdžere.

ProPolis Books i Super Teen vam predstavljau i poklanjaju knjigu „Ratnici duge“

Kako je započeo Grinpis pokret?

Od trinaestogodišnjeg dečaka Tima, koji ne ide u školu, radi u brodogradilištu i zna da život mora biti mnogo više od tog njemu poznatog saznajemo kako je sve počelo.

U grad su pristigli čudni momci dugačkih kosa, koje tata naziva hipicima. Tim želi da ih upozna, upravo zbog polušapata kojim svi pričaju o njima, nazivajući ih „propovednicima”. Jedne noći, iskravši se iz kuće u kojoj živi s ocem, Tim upoznaje pametne, neobične, svestrane, obrazovane mlade ljude, od kojih prvi put čuje za ekološki pokret, promenu klime, posvećenost okolini i promenu sveta.

Tajno se ukrcao na njihov brod, noseći Gospodare prstenova, najveće bogatstvo koje je posedovao, a koje je omaž herojskoj avanturi koja mu predstoji. Cilj putovanja najsiromašnijeg broda iz luke Vankuver je Aljaska i zaustavljanje nuklearnih proba. Pre nego što je krenuo na put, brod se zvao „Filis Kormak” i svi u Vankuveru znali su staru „Filis”. A onda je postala „Grinpis” i označila začetak jednog globalnog ekološkog pokreta koji je zahvatio čitavu planetu.

Knjiga ohrabruje mlade čitaoce da preuzmu odgovornost i urade svoj deo posla za našu planetu i za život uopšte. Pokazuje nam da, nezavisno od godina, svako može da doprinese u nekoj meri. Uči inicijativi, hrabrosti, preduzimanju akcije. Aktivizam, a naročito aktivizam mladih, čini se nikad nije bio važniji. I upravo nas mladi teraju da menjamo sopstveno ponašanje i stavove, u pokušaju da stvorimo bolji svet ili popravimo stari. Da osetimo veliko poštovanje prema Zemlji, prirodi, životu, ako još nismo.

Čitajući ovu knjigu, čitaoci će:

  • saznati o istoriji najvećeg globalnog ekološkog pokreta
  • razumeti značaj očuvanja prirode na planeti i ukupnog ekosistema
  • shvatiti da nikad nije ni suviše rano ni prekasno za preduzimanje konkretne akcije.

Ratnici dugePRELISTAVANJE

Uživaj u pravoj avanturi epskih razmera. Putovanje „Grinpisa” promenilo je živote miliona ljudi na planeti i planetu samu. Mala grupa heroja posvetiće život najvećem ekološkom pokretu u istoriji.

Neka inspiriše i tebe.

Na ovom linku možete pročitati zanimljiv tekst o ovom istinitom događaju opisanom u romanu Ratnici duge. 

O autoru:

Gabrijele Klima (1967) je dečji pisac i ilustrator. Autor je brojnih knjiga za decu svih uzrasta. Laureat je Andersenove nagrade 2017. godine. Nevolja, različitost, integracija, , razvojne smetnje, roditeljski odnosi. Deca, očuvanje prirode, aktivizam: ovo su neke od socijalnih tema koje nalazimo u njegovim knjigama koje su prevedene na petnaest jezika. Održava radionice širom Italije sa učenicima i nastavnicima, nudeći dečju književnost kao alat za čitanje i razumevanje savremene stvarnosti.

Knjigu je prevela Mirjana Ognjanović (1959) koja dugo godina nije znala da li će život posvetiti muzici, odnosno klasičnoj gitari ili književnosti, sve dok se nije zaposlila u kulturnoj rubrici lista Politika, gde je pisala o muzici i književnosti. S italijanskog jezika prevela je dela Elene Ferante, Paola Sorentina, Paula Maurensinga, Dina Bucatija, Tomasa Landolfija, Itala Kalvina i mnogih drugih. Piše, prevodi i vežba tai-či.

A kao što ste pročitali u naslovu danas vam u saradnji sa izdavačkom kućom ProPolis Books poklanjamo sjajnu knjigu „Ratnici duge“. Kako biste učestovali u akciji potrebno je da nam se javite na mail redakcija@superteen.rs i da odgovorite na pitanje „Kako se zvao brod pre nego što je dobio ime Grinpis?“.  Pored toga nam napišite ime, prezime, adresu i grad, kao i koje ste godište. I da ova akcija važi za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Hrvatsku i Sloveniju. Igramo se do 30. juna do 20.00 , a ime dobitnice ili dobitnika ćemo objaviti na našem IG profilu u storyju.