Maskara je sredstvo za ulepšavanje koje se koristi gotovo najviše od svih sredstava. Razlog tome je njena neverovatna moć da u nekoliko sekundi i poteza četkicom od sramežljive devojke napravi vamp-ženu i da umornim očima podari veseli pogled pun energije. Barem naizgled. Pritom je jasna stvar da je maskara crne boje najtraženija upravo zbog svoje univerzalnosti tj. jer odgovara svima. Cilj nanošenja maskare je vizualno produžiti trepavice i učiniti ih gustima. Ali, često se dogodi da maskare koje trepavice čine gustima zapravo ostavljaju grudvice pa na taj način slepe trepavice, dok one koje produžavaju trepavice samo potamne trepavice koje ipak ostaju retke. Retko koja maskara objedinjuje sva svojstva, pa devojke često kombinuju razne maskare i načine njihova nanošenja kako vi imale savršene trepavice i pogled koji osvaja! 

Pre nanošenja maskare

Ono osnovno što trebate da uradite je da uvijete trepavice. Uvijanje trepavica radi se posebnim aparatićem koji ih mehanički uvija. Ako nemate uvijač možete jednostavno nakon nanošenja i sušenja maskare prstima držati trepavice uvijenima desetak sekundi. Ali, ako ipak posedujete aparatić tada trebate pripaziti na nekoliko stvari. Prva stvar je da očistite gumu na aparatiću za uvijanje kako ne biste uvijanjem ostavili grudvice stare maskare. Nakon toga pazite da kod uvijanja aparatić prislonite na sam rub trepavica kako bi vam trepavice bile pravilno i maksimalno uvijene. Na kraju trebate brinuti o tome da ipak ne preterate sa uvijanjem jer su najlepše trepavice one koje izgledaju prirodno, a ne kao da ste nalepili veštačke. Nakon uvijanja trepavica sledi nanošenje maskare.

Nanošenje maskare

Kod nanošenja maskare postoji nekoliko zlatnih pravila kojih se morate pridržavati. Prvo je da aplikator (četkicu maskare) pre korišćenja očistite. To možete učiniti tako da vlažnom maramicom prođete preko aplikatora i uklonite stare i osušene delove maskare. Nakon toga uronite aplikator u maskaru i lagano ga izvucite. Dobro otvorite oči i nanesite maskaru na način da krenete od samog ruba trepavica prema van u „cik-cak“ potezima. Maskaru možete naneti i na spoljni i na unutrašnji rub trepavica čime ćete postići dramatični, zavodljivi izgled. Ako vam jedan sloj maskare nije dovoljan obavezno nanesite drugi sloj tek kada se prvi osuši. U protivnom će vam se trepavice slepiti, maskaru ćete morati da uklonite, a to znači da još barem pola sata nećete moći ponovno staviti maskaru. Nanošenje dvostrukog sloja maskare dozvoljeno je na gornjim trepavicama, ali na donjim se ipak ograničite na jednom sloju ako ne želite celi dan boriti se kako biste nesmetano trepnuli. Na kraju je najbolje uz sam rub trepavica, unutar korena, polako u kratkim crticama ili tačkicama naneti ajajner iste boje. Tako će trepavice vizualno izgledati gušće.