Preplanuli ten savršen je letnji ukras kože, ali vrlo je važno da kožu dobro pripremiš za sunce, kako spolja tako i iz nutra. Ako želiš da postigneš ujednačen, bronzani preplanuli ten saveznike potraži u ovim čarobnim namirnicama koje ljudsko telo obožava.

Jaja

Jaja su prepuna vitamina A, B, D koji regenerišu i hrane tvoje telo, a samim tim i kožu. Uz omega-3 i omega-6 masne kiseline, prijatelj tvog preplanulog tena je i vitamin B6 koji se nalazi u žumancetu jajata, a zbog kojeg koža dobija zaštitni sloj u obliku tamnih pigmenata koji je štite. Jaja možeš jesti u obliku omleta, na oko ili pak meko i tvrdo kuvana.

Kombiuj ih uz sveži sir jer sadrži veću količinu kalcijuma koji takođe utiče na brzinu obnavljanja i tamnjenja kože, te uz maslinovo ulje koje revitalizuje i regeneriše kožu.

Saveznike za bronzani ten potraži u namirnicama

Šargarepa i sir

Osim što je vrlo ukusan dodatak jelima, šargarepa je prepuna sastojka koji štiti kožu od štetnog UV zračenja te je priprema za sunčanje. Reč je o beta-karotenu kojim šargarepa obiluje. Kada se beta-karoten pretvori u vitamin A koža dobija potrebnu zaštitu, a štiti je i od opeklotina tako što aktivira melanin koji joj daju preplanuli izgled.

Šargarepu je najbolje jesti sirovu, naribanu u salati u kombinaciji s paradajzom i paprikom, a u jelu u kombinaciji s tikvicama koje su takođe prijateljice tvog letnjeg tena i zdrave kože.

Breskva, nektarina i lubenica

Letnje osveženje svakako potraži u rashlađenom voću među kojim svakako ovih dana dominiraju lubenica , breskva i nektarina. Osim što će okrepiti tvoje telo i pružiti mu potrebnu tečnost, ovo voće prepuno je vitamina A koji privlači zrake sunca i time ten dobija toliko željenu bronzanu boju. Lubenica sadrži i vitamin B i B6 koji su također prijatelji tvoje kože, ali i preplanulog tena.

Napravite ukusnu voćnu salatu od breskvi, nektarina i lubenice, a po želji možeš dodati i zreli mango te ostale sveže plodove koji su ti dosptupni.