Letnji raspust još traje, a to znači da još uvek imate vremena da uživate i pročitate neki dobar roman a baš takav je  roman „Usamljeno drvo“ grčke autorke Marije Papajani koji  je objavila izdvačka kuća ProPolisBooks.

ProPolis Books i Super Teen vam predstavljaju i poklanjaju knjigu „Usamljeno drvo“

ProPolis Books i Super Teen vam predstavljaju i poklanjaju knjigu „Usamljeno drvo“

U jedno usamljeno selo, visoko iznad mora, vraća se Violeta, nakon mnogo godina odsustva. U selu je smatraju vešticom. Deca rastu na legendama, u kojima se prepliću vera i sujeverje, snovi i izdaje, snoviđenja i stradanja i zato im je lako da u veštice veruju. Ali ne i Simos. Ona samo voli da bude tamo gde cvetaju viole kraj mora u proleće.

Violeta je odmalena bila drugačija. Razgovarala je sa drvećem i cvećem, sa pticama i životinjama. Ujutru bi je nalazili kako spava u štali, zagrljena sa ždrebetom. Porodici takvo ponašanje nije bilo prihvatljivo. Tolika količina emocija nije svojstvena gorštacima iz surovih planina, iznad mora.

Odveli su je. Bila je previše čudna za porodicu i selo.

Vratila se tek mnogo godina kasnije, kad je život prošao i kad više nije bilo važno da li će biti tu ili na nekom drugom mestu. Volela je Travijatu i jednog pesnika. I još uvek je razgovarala sa životinjama.

Istovremeno s njenim povratkom, nestaju zavetni darovi iz crkve. Selo sumnja na nju. Simos jedini ne. Simos, rođen na jednokomadnom platnu, na dan sveca koji ostavlja belege, jedini veruje u Violetinu nevinost. I ostalima bi bilo lakše, samo da nisu zaboravili sve čemu ih je kroz vekove učilo usamljeno drvo.

O autorki

Marija Papajani završila je grčki jezik i književnost u Solunu. Radila je kao novinarka na televiziji, radiju, novinama. Kasnije je počela da piše knjige za decu, kao i dramske tekstove i libreta. Osvojila je brojne nagrade, uključujući nacionalnu grčku Nagradu za književnost za mlade, kao i Nagradu IBBY sekcije za grčki jezik.

O prevoditeljki

Aleksandra Milanović (1989, Beograd) magistrirala je na Katedri za vizantijske i neohelenske studije Kiparskog univerziteta u Nikoziji 2017. godine. Doktorantkinja je na Katedri za neohelenistiku Filološkog fakulteta u Beogradu. Bavi se književnim prevođenjem i dobitnica je Nagrade Ljubiša Rajić Udruženja književnih prevodilaca Srbije za najbolji prvi objavljeni prevod za 2018. godinu.

Rekli su o knjizi

„Pisanje je sveže, prirodno, neposredno i iznad svega toplo. Odlike koje su nam, usled današnjeg otuđenja, preko potrebne. Igrao sam se sa simbolima, pojmovima i slikama, pratio likove u njihovim slikovitim, ali opasnim putovanjima i došao do zaključka da je ova priča potpuno savremena i vanvremenska, toliko da sam mislio da je do mene stigla i kroz prošlost i kroz sadašnjost, ali i iz budućnosti..”
Petros Panau, profesor književnosti na Univerzitetu Džordžija

A kao što ste pročitali u naslovu danas vam u saradnji sa izdavačkom kućom ProPolis Books poklanjamo sjajnu knjigu „Usamljeno drvo“. Kako biste učestovali u akciji potrebno je da nam se javite na mail redakcija@superteen.rs i da odgovorite na pitanje „Ko veruje da je Violeta nevina?“.  Pored toga nam napišite ime, prezime, adresu i grad, kao i koje ste godište. I da ova akcija važi za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Hrvatsku i Sloveniju. Igramo se do 22. avgusta do 20.00 , a ime dobitnice ili dobitnika ćemo objaviti na našem IG profilu u storyju.