Leto je, odmarate na plaži ispod suncobrana i slušate muziku iz obližnjeg bara. Mnogima je gotovo nezamislivo da u tom trenutku ne budu uz svoj mobilni telefon i da ne zabeleže nekoliko fotografija svog dana na odmoru.

Mobilni telefon ima ulogu najvernijeg asistenta i pomaže vam u svakodnevnom funkcionisanju, pa je kao takav često neizostavni deo potrebnih stvari gde god da pođete. Omogućava vam da se čujete sa prijateljima, pronađete prodavnicu u blizini ili podelite fotografije koje ste zabeležiti.

Međutim, takvi uslovi mogu da naštete vašem telefonu, jer sve ono što mi kod provođenja dana na plaži volimo – uništava elektronske uređaje. Iako bi bilo najbolje da ga ostavite kod kuće, važno je barem da obratite posebnu pažnju na čuvanje telefona kada je sa vama. Kao što zaštitno staklo čuva ekran od ogrebotina, postoji još dodataka i trikova koji vam mogu obezbediti da se ne desi da vam pregrejan ili oštećen telefon pokvare dan.

U daljem tekstu pronađite nekoliko saveta kako da zaštitite svoj telefon tokom boravka na plaži.

Kako da sprečite pregrevanje telefona?

Iako su ovi uređaji napravljeni tako da podnose visoke temperature, kada je mobilni telefon dugo izložen jakom suncu, lako može doći do pregrevanja uređaja. Ukoliko osetite da je mobilni telefon topliji nego obično, vreme je za brigu.

Pored sporog funkcionisanja ili prekida rada na par trenutaka, postoji opasnost i od potencijalno trajnih oštećenja. Od pregrevanja mobilnog telefona se može desiti da njegova baterija kraće traje, to jest da joj se skrati “životni vek”.

Kako da izmerite temperaturu telefona?

Koristan trik koji možete da upotrebite da biste sprečili pregrevanje telefona je i povremena provera temperature uređaja. Normalna temperatura telefona ne prelazi 45℃.

Temperaturu telefona možete proveriti u podešavanjima ili instaliranjem aplikacije za merenje i snižavanje temperature uređaja. Aplikacija će umesto vas voditi računa o drugim aplikacijama koje ste zaboravili da ugasite i koje svojim radom takođe utiču na potencijalno pregrevanje.

Ako primetime da je temperatura viša od regularne, to jest da je došlo do pregrevanja uređaja, obavezno isključite mobilni telefon i pobrinite se da se ohladi.

Šta da radite kada vam telefon upadne u vodu?

Ako se desi da slučajno poprskate telefon vodom, male su šanse da će zapravo nastati neka šteta. Međutim, iako i sami znate da nije preporučljivo prilaziti vodi dok nepažljivo koristite mobilni telefon, verovatno će se desiti da u nekom trenutku upravo to uradite. Kada telefon upadne vodu, važno je da odmah reagujete kako biste samostalno mogli da sprečite štetu.

Na Internetu možete da pronađete bezbroj uputstava šta da uradite pokvašenom telefonu, pri čemu je verovatno najpopularniji trik stavljanjem telefona u pirinač. Iako pirinač zaista apsorbuje vodu, u ovom slučaju vam to neće biti od koristi.

Najviše možete da učinite i najbolje rešite problem jednostavno sušenjem telefona na vazduhu. Ukoliko je moguće, korisno je da rastavite delove telefona i izvadite bateriju i SIM i memorijsku karticu iz njega. Kako neki telefoni ne mogu da se rastave, dovoljno je da pokušate da istresete vodu iz uređaja rukom i uvijete telefon u suvu tkaninu kako bi upila preostalu vodu.

Da biste sprečili ovakvu nezgodu, a računate na korišćenje telefona blizu vode, možete da se pripremite unapred i ponesete vodootpornu futrolu za vaš telefon.

Čuvajte mobilni telefon od peska i kamenčića

Kamenčići i zrnca peska mogu značajno da naštete vašem telefonu uvlačeći se u sitne procepe na uređaju. Nezaštićen ekran i kućište će lako biti izgrbani kada se telefon koristi na plaži, pa je zato posebno važno da telefon zaštitite zaštitnim staklom i maskom za telefon.

Ako se desi da telefon slučano pospete peskom ili da uređaj u isti upadne, ne čistite ga trljanjem. Pokušajte da uklonite pesak tako što ga oduvate sa telefona ili otresete mobilni telefon rukom kako bi spao sa uređaja.

Odlazak na plažu treba da bude vreme za uživanje i odmor. Iako ćete sigurno imati potrebu za korišćenjem mobilnog telefona u nekim trenucima, pokušajte pre svega da telefon ostavite bezbednim u torbi.

U momentima kada smatrate da vam je mobilni telefon ipak neophodan, birajte gde ga držite i koristite u hladu. Vodite računa da ga koristite suvim i čistim rukama kako bi bio zaštićen od vode i peska. Pažljivim korišćenjem sigurno možete da bez brige uživate u slobodnom vremenu.

Foto: Andrea Piacquadio from Pexels  i Mister Mister from Pexels