Polovni laptopovi su odličan način da uštediš novac, odnosno da za manji budžet doibješ solidan računar. Pored toga, kupovina polovnog laptopa je i ekološki svestan potez – proizvodu se produžava životni vek i koristi se sve dok služi svrsi – umesto da stvara novi elektronski otpad.

U principu, nema razloga da ne kupiš polovni laptop, a jedino što ovde može da se ispreči kao problem jeste – kako da znaš da biraš dobar računar? Iz tog razloga, odlučili smo da sastavimo listu stvari koja će ti pomoći da izbegneš potencijalne neprijatne situacije i iznenađenja prilikom kupovine polovnih laptopova.

Pored toga, treba podsetiti da je za dobar izbor laptopa, pored solidne konfiguracije, potrebno i da laptop bude odličan odnos cene i kvaliteta – te da računar bude skladan tvojim potrebama. Kako sve to izvesti? Nije komplikovano, u narednim redovima pročitaj kako da znaš da biraš pravi polovni laptop za tebe.

#1 Za šta ćeš koristiti svoj laptop?

Dobro je u ložiti u neku poznatiju robnu marku polovnog laptopa koji će zadovoljavati tvoje potrebe, a za koji lako možeš da nađeš servisiranje na mestu kao što je laptop servis za Asus laptopove. Po potrebi, možeš i nadograditi neke delove laptopa, a svakako je jedan od osnovnih saveta da ga pre kupovine i odneseš u servis na detaljnu proveru.

Kupovina polovnog laptopa je nešto kao kupovina polovnog automobila – pre kupovine, preporučuje se da ga pregleda provereni majstor, slično je i sa laptopom. Iz ovog razloga, ljudi vole da kupe poznatiji brend i model automobila, jer su majstori već upoznati sa njima – slično je i sa laptopom.

Ne treba zaboraviti da ipak postoje i zahtevniji korisnici, kojima su potrebne zahtevnije performanse laptopa. Možda voliš da u slobodno vreme obrađuješ slike, baviš se grafičkim dizajnom ili montiraš video? Možda si prosto gejmer, u tom slučaju opravdano je detaljnije pristupiti specifikaciji laptopa.

Prvo što treba da uradiš jeste da odgovoriš sebi na pitanje – za šta ću koristiti ovaj laptop? Svi bi želeli da imamo najbolje i najskuplje laptopove na tržištu, ali treba biti realan i zapitati se – da li su mi takve konfiguracije uopšte potrebne? Ako laptop koristiš uglavnom za surfovanje netom, društvene mreže, učenje i gledanje filmova – činjenica je da ti nije potreban laptop sa bog zna kakvom konfiguracijom.

Kako da odabereš dobar polovni laptop?

#2 Koji je tvoj budžet?

Ipak, pre nego što počneš da gledaš ponudu i zaljubiš se u savršeni laptop – pametno je odrediti budžet i gledati modele isključivo računare u tvom cenovnom rangu. Ovo je koristan savet baš iz razloga da bi se predupredilo razočarenje. Kupovna laptopa treba da bude zabavna, ne treba da ti izazove negativne emocije.

Opet, i ovde treba biti realan. Ako znaš da ti ne treba laptop sa jakim specifikacijama, kupi najbolje što možeš, a ako ti ostane nešto novca, investiraj u nešto drugo. Na kraju krajeva, kupuješ polovni računar baš zato da bi potrošio manje novca. Ako si gejmer ili koristiš zahtevne programe, polovni laptop će ti se mnogo više isplatiti.

Ovde se primećuje najveća razlika između cene i kvaliteta, pa primera radi novi Macbook računar u prodavnicama može koštati i do 150.000 dinara, dok ih na platformama za prodaju polovnih stvari možeš naći za 50 do 70 hiljada dinara jeftinije. Naravno, ovo se isplati samo ako odabereš zaista kvalitetan i očuvan računar.

#3 Na šta da obratite pažnju kada kupuješ polovni laptop?

Sada dolazimo do onog najbitnijeg – kako prepoznati dobar polovni laptop? Kao što smo rekli, neka opšta preporuka je da kupite laptop poznatog brenda, za koji možete uvek da pronađete delove – retki modeli će možda imati slabiju cenu zbog toga što su manje popularni, ali će u slučaju kvara biti užasno teško naći zamenske delove.

Što se tiče konfiguracije, najbitnije je da kupite računar sa dobrim procesorom, jer je on ključan za dobro funkcionisanje uređaja. S druge strane, memorija nije bitna jer nju po potrebi uvek možete da dodate. U zavisnosti od toga za šta ćete koristiti računar zavise i drugi parametri – da li vam je potreban dobar ekran, koje veličine dijagonale itd.

Za polovan laptop je jedna od najbitnijih stavki – baterija, budući da je ona najosetljivija nakon dužeg korišćenja laptopa. Dobre vesti su da se stanje baterije može proveriti vrlo lako, a evo i kako da najlakše vidite da li je baterija laptopa propala.

#4 Pitaj za preporuku

Na kraju, možda i najvažniji savet – pre nego što kupiš polovni laptop, pitaj za preporuku. Možda neki tvoj poznanik ili prijatelj kome veruješ prodaje laptop ili zna nekog ko prodaje svoj računar. Ovo je najsigurniji način da se osiguraš od potencijalnih neprijatnih iznenađenja.

S druge strane, poznate platforme za kupovinu polovnih stvari, imaju vrlo razrađen sistem preporuka i ocenjivanja, i generalno su prepoznati kao relativno siguran način da dođeš do proizvoda u dobrom stanju. Ako se odlučiš za ovu opciju, obavezno iščitaj prethodna iskustva korisnika i daj prednost prodavcima sa recenzijama umesto novim profilima.

Želimo ti svu sreću u odabiru dobrog polovnog laptopa koji ćeš dugo koristiti! Srećno!

Foto: Andrew Neel on Unsplash,  NeONBRAND on Unsplash  i Howard Bouchevereau on Unsplash