Prvi utisak je najvažniji; pogotovo ako tek krećeš u osnovnu ili srednju školu i postoji lista stvari koje nikako ne smeš da uradiš prvog dana škole.

Ne želiš da budeš ona devojka koja je ostala upamćena po nečemu neprimerenom i uostalom, bitno ti je sigurno da ekipa s kojom ćeš provesti iduću školsku godinu o tebi ima dobro mišljenje. Evo kako postići upravo to – donosimo listu stvari koje svakako moraš izbegavati da se ne bi izblamirala.

  1. Izbegavaj nošenje super trendy outfita – naš savet je da to ostaviš za matursko veče, a za školu obuci nešto u čemu ćeš se osećati prijatno.
  2. Nikako nemoj da preskočiš doručak – koliko puta ćemo još ponoviti da je doručak najvažniji obrok u toku dana, pogotovo za vas tinejdžere koji rastete?! Kada to pišemo, to stvarno i mislimo. Najedi se jer ti sledi pojačana količina stresa s kojom se moraš moći obračunati, a sve će biti mnogo lakše ako budeš sita.
  3. Nemoj da zakasniš– ako dođeš na vreme, moći ćeš da odabreš idealno (ili barem solidno) mesto za sedenje, porazgovarati sa društvom iz razreda i pripremiti se za čaš koji sledi. A verujemo da verovatno želiš malo popraviti frizuru i pogledati da li se koji dečko prolepšao od prošle školske godine.
  4. Nemoj zaboraviti da isključiš zvuk na svom mobilnom– uvek se smejmo ljudima kojima zazvoni mobilni u bioskopu i u pozorištu, a ne smatramo naročito pametnima ni osobe kojima zazvoni mobilni na predavanju. Nemoj biti jedna od njih, molimo te!
  5. Nemoj se posvađati s profesorkom ili profesorom– to ti najmanje treba prvog dana nove školske godine (da ostaneš upamćena kao neka prgava i naporna devojka iz prikrajka) – uostalom, seti se, trebaš ju/ga trpeti ostatak godine, pa si olakšaj školovanje održavanjem dobrih odnosa.
  6. Ne zaboravi na bonton i pravila ponašanja – poštuj starije od sebe, poštuj svoje drugove i to će ti se kad-tad vratiti. Nemoj psovati ili okretati očima (barem nemoj pred drugim ljudima).
  7. Nemoj otići sa časa pre kraja– nema ništa toliko bitno kao škola. I kad to kažemo, stvarno to mislimo. Škola je tvoj posao, a profesorka/profesor tvoja šefica/šef. Uostalom, mogla bi propustiti nešto stvarno bitno što bi se moglo naći u idućem testu. Tako se, između ostalog, učiš odgovornosti.

I još nešto – opusti se! Najbitnije je da školu doživiš kao obavezu, kao što smo napisali kao posao, i sastavni deo tvog dana – i tamo nastoji biti ‘svoja’ i sve će biti okej!