Letnji raspust je gotov, a vi ste već zauzeli svoja mesta u školskoj klupi. Počinje sve iz početka! Malo si tužna, pomalo nervozna, a malo uzbuđena zbog svih novih izazova koji te čekaju. Prve školske dane ćeš lakše preživeti ako se dobro pripremiš. I, naravno, pritom ne zaboravi malo i da uživaš! A mi vam od srca kažemo – Srećna nova ŠKOLSKA godina!

U razredu

Većina profesora na početku školske godine priča o tome šta ćete sve raditi i o čemu učiti cele godine. Neki daju učenicima jasna uputstva o tome šta je sve dopušteno za vreme nastave, a šta je najstrože zabranjeno. Zato obrati pažnju na sve to: ako je profesor alergičan na žvake, mobilne, MP3 ili iPod player, ili odlaske u toalet usred časa, imaj sve to na umu! Bolje je započeti godinu u dobrim odnosima. Ne zaboravi da digneš ruku i tražiš dozvolu da govoriš ako želiš nešto da pitaš ili prokomentarišeš.

Nove face

Možda već znaš celu ekipu iz svog razreda, a možda će se pojaviti i neko novo lice ili čak više njih. Pokušaj prema novim kolegama da budeš ljubazna, priđi im i reci “Ćao!”. Zamisli kako je njima u sasvim novoj sredini – sigurno će im dobro doći neki prijateljski osmeh u prvim školskim danima! Napravi ti prvi korak pri upoznavanju, a možeš ponuditi i svoju pomoć pri njihovom upoznavanju s ostatkom razreda.

Ranije u krevet

Za vreme raspusta sigurno si išla na dosta žurki i imala lud provod, pa ti je postalo sasvim normalno da ideš na spavanje u kasne sate. Sada ponovo vrati svoju rutinu na staro, jer ako želiš da budeš “normalna” u školi, priušti sebi dovoljno sna. Nije lako navići se na rano ustajanje, ali uspećeš u tome već nakon nekoliko dana.

Stvori dobar imidž

Najbolje je da već od prvoga dana kreneš u lov na pozitivne poene kod profesora: to znači da treba odmah da pokažeš zainteresovanost za gradivo, ali nemoj u tome biti previše očigledna, kako ne bi ostavila utisak da si dosadna štreberka: ne ponavljaj kao papagaj, nego postavljaj neka dodatna pitanja, predlaži nove teme i slično.

Tvoj look

Svakako se potrudi da tvoj stajling bude poseban, jer ćeš se tada i osećati posebno: majica koju si kupila na moru, nove patike… Nabaci na sebe nešto novo, ali ne odustaj od svog ličnog stila. 

Motiviši se

Imaj na umu da u školu moraš da ideš i da ti nema druge. Pa kad već moraš biti tamo, pametnije je da to vreme iskoristiš što bolje možeš. Ne dozvoli da ti dani prolaze u jadikovanju i da na kraju nemaš nikakve rezultate (čitaj: dobre ocene)! I razmisli o tome da ćeš za svoj trud sigurno biti nagrađena: možda kapne koji dinar od mame i tate, a bake i dede da ne spominjemo. A jednog dana ćeš zahvaljujući svom znanju moći da upišeš faks koji želiš ili da nađeš cool posao o kom sanjaš.

Spakuj torbu

I to svakako ranije, znači prethodno veče! Tako ćeš izbeći jutarnju jurnjavu, kad ionako nikad nemaš dovoljno vremena za sve. A ako još ne možeš da pronađeš neku svesku ili kutiju za sendvič… I da, pobrini se da u torbi uvek imaš neku energetsku pločicu, keks ili čokoladicu – ako zaboraviš užinu kod kuće ili ako ostaneš bez novca za kupovinu u obližnjem kiosku.

Školu ne možeš izbeći, pa je pametnije da to vreme iskoristiš što bolje možeš!