Početkom nedelje predstavili smo vam novo izdanje Kreativnog centra – Sve što (ni)sam očekivala koje je napisala Dragana Mladenović. Za one koji su možda propustili taj tekst evo malog uvoda u priču.

Nakon uzbudljivog proleća provedenog u bakinoj kući s tajnom simpatijom – sedmakom Maksom – Ninu Kovač, junakinju knjige Sve što (ni)sam želela, očekuju leto i Maksov rođendan. Kako je prošao taj dan, prepun nesporazuma, suza i smeha, starih i novih prijatelja i velikih planova za budućnost, saznaćete iz novog romana Sve što (ni)sam očekivala poznate spisateljice Dragane Mladenović, u izdanju Kreativnog centra.

Dragana Mladenović ima savršen plan za odlazak na žurku godine

Foto: Goran Nikolić

Porodica Kovač je konačno na okupu, ali svet posle virusa VIR više nije isti. Nakon potpunog odsustva roditeljskog nadzora za vreme pandemije Ninini roditelji se ponašaju previše zaštitnički prema njoj baš u trenutku kada ona želi da ode u selo O. na Maksov rođendan. Kako bi u tome uspela, s drugaricom Verom pravi savršen plan za odlazak na najbitniju žurku tog leta, koja će im doneti ono što nisu očekivale: nova prijateljstva, jedan poljubac, malo ljubomore i ljute roditelje.

Zanimljiva radnja koja vam se sigurno dopada i nama je bila povod da porazgovaramo sa autorkom Draganom Mladenović.

O čemu se radi u vašoj novoj knjizi namenjenoj tinejdžerima?

– Ako je formula za prvi roman iz serijala o Nini i Maksu bila ovakva: proleće + pandemija + tinejdžeri opsednuti onim što je karakteristično za taj period odrastanja – (mobilni telefoni + internet) – komfor = „Sve što (ni)sam želela“, formula za drugi roman mogla bi glasiti ovako: leto + besparica + žurka u selu O. – (narušena porodična atmosfera + ukradena ideja o uzgoju lavande) + kućni pritvor + (ljubav – ljubomora) = „Sve što (ni)sam očekivala“.

Кakve su bile reakcije čitalaca na prvu knjigu?

– Do mene je stiglo na desetine prijava zbunjenih roditelja. Кažu da su deca prvu knjigu čitali u dahu, pa su još i pitali da li će biti drugog dela. Iskreno, to je upravo sve što sam želela.

U kom ste trenutku odlučili da ovo bude serijal?

– Dok sam pisala „Sve što (ni)sam želela“, bila sam ubeđena da će to biti to. Međutim, čim sam je završila, počelo je da me kopka šta bi dalje moglo da se desi. Eto, Maks je pozvao Ninu na rođendansku žurku, šteta da ne ode…

Jedna od vaših ćerki je tinejdžerka – da li je bilo teško napisati priču o njenoj vršnjakinji, a ne uplesti u priču previše njene svakodnevice?

– Činjenica je da bez iskustva materinstva i svega što uz to ide ne bih mogla ni da pretpostavim sve boje i nijanse odrastanja savremene dece. Uprkos tome, kada pišem, živote svojih ćerki ostavljam po strani jer tu svako – i ćerke i izmišljeni junaci – ima svoju priču. Štaviše, namerno izbegavam da unosim taj deo realnosti u autonomnu književnu stvarnost.

Pored univerzalnih tema koje prate odrastanje, poput zaljubljivanja, prijateljstva i odnosa s roditeljima, junaci ovih knjiga su se našli u prilično izazovnim situacijama, kao što su globalna pandemija i besparica. Zbog čega vam je bilo važno da prikažete ovakve događaje u knjizi za mlade?

– Prilagodljivost je ključ opstanka. Evo, sada smo suočeni s pandemijom, a sve je očiglednije da klizimo ka klimatskim promenama koje će uskoro i te kako uticati na kvalitet naših života. Želela sam da mladim čitaocima pošaljem poruku da su i oni, poput junaka knjige, sposobni da savladaju razne prepreke. Nina, Maks i drugi likovi u romanu prolaze kroz turbulentan period, usput postaju jači i mnogo toga nauče. Nema odustajanja i nema predaje, mora se dalje…

Važan deo obe knjige su ilustracije Dušana Pavlića – šta su one novo donele ovoj priči? Imate li omiljenu ilustraciju?

– Dušan Pavlić je definitivno jedan od naših najboljih ilustratora. Tome u prilog govori ne samo to što su mu ilustracije prelepe, domišljate i duhovite već i činjenica da on fantastično nalazi mesta u tekstu koje treba pojačati i obogatiti slikom. Ako govorimo o favoritima, a nije ih baš ni lako izdvojiti pošto je svaka ilustracija posebna na svoj način, neka to bude poljubac na koji je Nina čekala čitavih 57 dana.

Šta junake očekuje u trećem nastavku priče o Nini, Maksu i družini?

– Hm, vratimo se opet formulama (jer će se tako najmanje otkrititi). Pa ovako: koncert + eksplozija + selo O. + (ljubav – ljubomora) + ekološka akcija = H.

Ilustracije: Dušan Pavlić