Nekima se kosa masti povremeno, najčešće jer su čekali s pranjem kose koji dan duže no što treba, dok je drugima to svakodnevni problem koji najčešće nastaje preteranog lučenja sebuma i problema sa hormonima. Bez obzira na razlog zbog kojeg se tvoja kosa masti, postoje jednostavni, efikasni, jeftini i sasvim prirodni trikovi koji će ti pomoći da zauvek kažeš zbogom masnoj kosi.

Soda bikarbona

Soda bikarbona odlično deluje kao šampon za suvo pranje, te je odličan saveznik u borbi sa masnom kosom. Sodu bikarbonu pospi po celom vlasištu i kosi, a zatim dobro iščetkaj kosu. Možeš i da pomeša supenu kašiku sode bikarbone s 3-4 supene kašike vode pa tu mešavinu nanesite na mokru kosu, ostavite da deluje nekoliko minuta i zatim isprati. Za što bolje rezultate ponovite postupak dva puta nedeljno.

Ulje čajevca

Ovo je naročito dobro rešenje za one koji imaju masnu kosu i perut. Za ovu kupku za kosu potrebno je 15 kapi ulja čajevca i 30 ml baznog ulja, poput ulja jojobe ili kokosova ulja. Pomešaj bazno ulje i ulje čajevca, mešavinu nanesi na vlasište i zatim ravnomerno po celoj dužini kose. Ostavi da deluje najmanje jedan sat pre nego što ispereš kosu. Ako nisi osetljiva na ulje čajevca, možete ga naneti i direktno na teme. Postupak ponavljaj dva do tri puta nedeljno.

Kombinacija aloe vere i limunovog soka

Aloe vera ima snažno antiinflamatorno delovanje, ali je i hranjiva zahvaljujući svom sastavu bogatom raznim nutrijentima. Zbog toga može imati dvostruko pozitivan učinak na kosu: reguliše lučenje sebuma i omekšava kosu.

Za ovu kupku za kosu potrebno je 1-2 čajne kaščice gela aloe vere, supena kašika limunovog soka i šoljica vode. Pomešaj dve kašike gela s limunovim sokom, dodaj vodu i dobro promešaj. Isperi tom mešavinom kosu, po mogućnosti nakon šamponiranja, ostavi da deluje samo nekoliko minuta i zatim isperi hladnom vodom. Možeš to da činiš jednom nedeljno kako bi držala pod kontrolom temena sklono mašćenju.

Zeleni čaj

Zeleni čaj obiluje polifenolima, zbog čega je vrlo zdrav za teme. Ima važnu ulogu u regulisanju lučenja sebuma. Pomešaj pola šoljice zelenog čaja sa šoljicom vode, pusti da provri i ostavi da kuva pet minuta, zatim ostavi da se mešavina ohladi te je nanesi na vlasište i ostavi da deluje 30 do 45 minuta. Ovu masku stavljaj na kosu jednom nedeljno.

Žumance

Žumance je bogato masnim kiselinama i nutrijentima koji pomažu u obnavljanju prirodnog sebuma, a to onda sprečava lučenje viška sebuma iz folikula vlasi. Pomešaj žumance s supenom kašikom limunovog soka i smesu ravnomerno nanesi na opranu kosu. Ostavi da deluje 30 do 40 minuta te potom isperi hladnom vodom. Masku od žumanaca dovoljno je nanositi na kosu jednom nedeljno.

Maska od jogurta

Verovala ili ne, upravo je maska od jogurta jedno od najboljih rešenja za prirodno rešavanje problema masne kose. Ona kosu hrani i obnavlja prirodne pH vrednosti vlasišta.

Pomešaj pola čašice običnog jogurta s dve supene kašike limunovog soka i jednom čajnom kašikom sode bikarbone. Mešaj dok ne dobijaš kremastu smesu, zatim je nanesi na kosu, s naglaskom na teme. Omotaj kosu peškirom te ostavi smesu da deluje najmanje 30 minuta pre nego što je ispereš čistom vodom. Masku od jogurta stavljaj na kosu jednom nedeljno.