Makedonac o čijim vokalnim sposobnostima i danas pričao u hvalospevima, momak kojeg pamte po njegovoj dobroti, ljubaznosti, humanosti i posebnosti Toše Proeski, napustio nas je na današnji dan pre 14. godina.

Pevača koji je bio miljenik i mladih i starih širom regiona pamtimo po pesmama koje su spajale ljude, širile ljubav i ostavile veliki trag.

Toše je 16. oktobra 2007. tragično stradao u 26. godini, u saobraćajnoj nesreći na auto-putu E70 Zagreb-Lipovac kod Nove Gradiške u Hrvatskoj. Pevač je spavao u džipu koji je vozio Georgij Georgijvski kada je udario u šleper koji se nalazio ispred automobila. Toše je poginuo na licu mesta, a njegovi saputnici Georgijevski i menadžerka Ljiljana Petrović su povređeni.

Za one koji možda ne znaju Toše Proeski je studirao solo pevanje na Muzičkoj akademiji u Skopju kao jedan od najboljih studenata svoje generacije, a svoj osebujni vokal nastavio je da usavršava u New Yorku, kod poznatog profesora pevanja Williama Raya koji je podučavao i Luciana Pavarottija.  Nažalost, do diplome na Muzičkoj akademiji nedostajala su mu dva ispita, koje je planirao da polaže na proleće 2008., ali ga je u tome sprečila tragična smrt.

Pevač anđeoskog glasa imenovan je 2004. za regionalnog ambasadora dobre volje UNICEF-a, a tim povodom snimio je pesmu „Za ovoj svet“ („This World“). Također, dobitnik je i Humanitarne nagrade majke Tereze.

Tokom karijere snimio je deset albuma, a poslednji na kojem je radio bio je „Igra bez granica“. Posle njegove smrti objavljena su još tri albuma s njegovim pesmama, i to „The Hardest Thing“ i „So ljubav ot Toše“ na engleskom jeziku te „Još uvijek sanjam da smo zajedno“.

Toše je rođen 25. januara 1981. u Kruševu u Makedoniji.

A koliko nam svima nedostaje nabolje govore reči ljudi koji su sa njima sarađivali.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tamara Todevska (@tamaratodevska)

Foto: Hit Racords press