Mislimo da je u medijima i na društevnim mrežama toliko puta pomenuto da već svi znamo da je oktobar svetski mesec borbe protiv raka dojke. Ali da li znamo da je karcinom dojke najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji, a studiје su pоkаzаlе dа је u Srbiјi kоd mаnjе оd trеćinе žеnа (28,4 odsto) diјаgnоstikоvаn mаligni tumоr kојi је mаnji оd 2 cm i lоkаlizоvаn је nа tkivu dојkе. Imајući оvо u vidu, kао јеdinа еfikаsnа mеrа zа smаnjеnjе stоpе umirаnjа оd оvе bоlеsti је rаnо оtkrivаnjе, оdnоsnо sеkundаrnа prеvеnciја.

A prvi korak u sekundarnoj prevenciji je samopregled jer samo tako svaka žena može na vreme da uoči bilo kakve promene na svojim grudima – pojava čvora koji ne boli, uvećanje dojke koje vodi u asimetriju dojki (oko 20% žena ima prirodno asimetrične dojke),  izmenjen izgled kože dojke i kože pazuha, uočljiviji krvni sudovi na jednoj dojci u odnosu na drugu, uvučena bradavica, promene na bradavici u vidu osipa ili promenjena struktura kože, pojava iscetka iz bradavice, uvećani limfni čvorovi u pazušnoj jami.

Sve ovo plaši i nas, ali i vas, ali zato ističemo da su preventivni pregledi najvažniji korak u borbi protiv raka dojke jer ukoliko je otkriven na vreme, izlečiv je u 90 odsto slučajeva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lindex Srbija (@lindexsrbija)

Povedeni ovim informacijama koje smo podelil da vama i željom da vas još u teen godina naučimo koliko je važno pratiti promene na svojim grudima, a uz nesebičnu pomoć kompanije Lindex, koja sedmu godinu zaredom spaja modu i plemeniti cilj, u misiji borbe protiv karcinoma dojke, dobili smo priliku da na naša pitanja odgovaraju najveći stručnjaci za ovu oblast u zemlji, sa Klinike za onkološku hirurgiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, dr Srđan Nikolić i dr Nada Santrač, specijalisti opšte hirurgije i dr Nikola Jeftić, specijalizant opšte hirurgije.

Svi već znamo da su preventivni pregledi najvažniji korak u borbi protiv raka dojke. Pošto se naš portal obraća prvenstveno tinejdžerkama voleli bismo da ih naučimo od ranog doba kolika je važnost prevetivnih pregleda, pa nas zanima kada je pravi trenutak da žena počne sa samopregledima dojki.

Ne postoji preporuka kada najranije treba početi sa samopregledima dojki, to je individualno i treba da prati razvoj tela, ali je jako važno primetiti svaku promenu kroz pubertet i adolescenciju.

A kada je preporučeno otići na prvi ultrazvučni pregled dojki?

Rutinsko sprovođenje preventivnih ultrazvučnih pregleda dojki kod adolescentkinja nije opravdano iz nekoliko razloga. Jedan od njih jeste da je incidenca raka dojke kod adolescentkinja 0 na 100.000 stanovnika godišnje. Ukoliko se kod pacijentkinje napipa bilo kakva promena u dojkama, to predstavlja indikaciju za UZ pregled dojki, koji je metoda izbora kod adolescentkinja. Najčešće se radi o dobroćudnim promenama kao što stu ciste, fibroadenomi itd.

Da li tinejdžerka koja je u porodici imala slučajeve raka dojke treba da bude obazrivija kada su pregledi u pitanju?

Ukoliko u porodici postoji podatak o ranom pojavljivanju raka dojke (u dvadesetim/tridesetim godinama života) kod najbližih srodnika, onda bi trebalo sprovesti određena genska testiranja kako bismo saznali da li dotična osoba nodi povišen rizik za nastanak karcinoma dojke i shodno tome planirati frekvenciju preventivnih pregleda, ili čak određene prevetivne operacije dojki i/ili jajnika.

Pitali smo doktore kada je pravi trenutak da se počne sa samopregledima dojki

Da li ishrana, vežbanje, generalno način života mogu da utiču na pojavu raka dojke?

Za sada nema podataka da poseban način ishrane, ili vežbanje utiče na razvoj karcinoma dojke, kako kod predisponiranih osoba, tako i kod osoba koje nisu opterećene porodičnom anamnezom. Neki od poznatih faktora rizika za nastanak raka dojke su nerađanje, nedojenje, uzimanje hormonskih preparata itd...

Znamo da mnoge devojčice imaju u svom okruženju obolela od raka dojke. Koji bi vaš savet bio njima, kako da se ponašaju u tim situacijama.

Adolescencija je specifična dob u procesu odrastanja i u tom periodu, posebno devojčice, teško podnose stresne situacije, koje nekada mogu ostaviti i trajne posledice po mentalno zdravlje. Svakako je potrebno da se uključe svi raspoloživi resursi kako u lečenju samog pacijenta, tako i u podršci njenih najbližih. Adolescentkinje čiji bližnji boluju od karcinoma dojke bi trebalo da se tačno informišu o daljem toku lečenja, da i sami budu podrška oboleloj osobi i da istovremeno brinu i o svom kako mentalnom, tako i fizičkom zdravlju. Lečenje raka dojke je multidisciplinarno i u lečenje treba na adekvatan način da bude uključena cela porodica. Postoje stručni timovi koji su zaduženi za to.

I moramo da pitamo, koliko godina je imala najmlađa pacijentkinja koja se lečila od raka dojke.

Najmlađa pacijentkinja operisana kod nas na Institutu imala je nažalost svega 5 godina.

Za sam kraj bismo voleli da čujemo vaše mišljenje da li bi bilo dobro uvesti radionice, predavanja u školama i na fakultetima koje bi se posvetile ovoj temi, jer znamo da nacionalni skrinig program obuhvata žene starosti od 50 do 69 godina.

Svakako da je zdravstvena prosvećenost mlađe populacije jako važna. Podizanje nivoa svesti o raku u ovoj uzrasnoj grupi svakako može dovesti do veće odgovornosti i kasnijem boljem odazivanju na preventivne preglede i skrining programe, što će rezultirati ranijem otkrivanju bolesti, kada je ona u velikom procentu izlečiva.

Pitali smo doktore kada je pravi trenutak da se počne sa samopregledima dojki

Neke od brojki koje će nas svakako naterati da pročitate ovaj tekst mami, sestri, baki, tetki, strini, ujni, drugarici, kumi, komšinici i da ćeš ih naterati da odu na preventivni pregled!

Godišnji broj pregleda u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije:

2018. godina- 163831; 2019. godina- 173526; 2020. godina korone- 149589 i 6 meseci 2021. godine, takođe godina korone 85314.

Godišnji broj operacija ukupno sve:

2018.godina- 7097 ; 2019.godina – 6860; 2020.godina korone- 6124 i 6 meseci 2021.godine, takođe godina korone 3661.

Godišnji broj operacija -samo dojka je prema šiframa iz nomenklature:

2018. godina-2210; 2019. godina- 2124; 2020. godina korone -1970 i 6 meseci 2021. godine, takođe godina korone – 1225.

Tekst: Ivana Grabrović

Foto: Freepik