Ukoliko želite da dokažete roditeljima da ste samostalna i zrela osoba, moraćete u nekom trenutku da se prihvatite čišćenja svog doma! Dok su oni na poslu, godišnjem odmoru ili u izlasku sa prijateljima, iznenadite ih pospremanjem svih soba.

Iako možda glancanje kuhinje, ribanje kupatila i uređivanje dnevne sobe deluje kao zaista komplikovan posao, treba samo dobro organizovati svoje prvo samostalno čišćenje stana. Kako ne možemo da vam pomognemo u brisanju prašine i podova, zauzvrat smo vam pripremili  nekoliko saveta koji će vam poslužiti u izvršavanju tog zadatka. Pročitajte i primenite ih!

#1 Prvo sklonite sve sitnice

Ako je u stanu napravljen zaista veliki nered i ne znate odakle da počnete sa čišćenjem, udahnite duboko i krenite sa sklanjanjem svih sitnica koje se nalaze u dnevnoj i spavaćoj sobi. Organizujte se tako da vaš brat ili sestra, preuzme sređivanje jedne sobe, dok ćete vi pokušati da maknete sve nepotrebne stvari iz druge.

Na primer, neka oni sklanjaju čarape sa poda, papire sa radnog stola, garderobu koja je van ormara iz svojih soba, a vi se posvetite bacanju flaša, kesa, ostataka hrane i pospremanju sudova iz kuhinje.

Kasnije, svu prljavu odeću, posteljinu i peškire, kao i zaprljane čaše i tanjire nastojte da očistite i vratite na svoje mesto. Nemojte se plašiti da tom prilikom koristite i korisne kućne aparate. Mnogi uređaji, kao što je Candy sudomašina, na primer, ili možda Lg i Bosch veš mašina  zapravo su vrlo laki za korišćenje. Uz to, dolaze uz uputstvo za upotrebu, te smo sigurni da ćete ih uspešno prvi put samostalno uključiti i izabrati odgovarajuće funkcije.

#2 Počnite od ribanja kupatila

Dok čekate da se sva odeća, ćebići i umirisane zavese koje ste stavili u veš mašinu operu, zavrnite svoje rukave i počnite da ribate kupatilo. Odmah se bacite na čišćenje wc-a, iako vam je to možda veoma mrzak posao. Upravo ćete izvršavanjem ovog teškog zadatka na samom početku dobiti samopouzdanje i motivaciju da završite sa sređivanjem celog stana.

Uostalom, to i nije toliko zahtevno. Uz samo nekoliko prirodnih sastojaka i malo trljanja lavaboa, wc šolje i tuš kabine, čitavo kupatilo može biti potpuno čisto za svega 15 minuta!

#3 Sredi dnevnu i spavaću sobu

Ukoliko ste već sve sitnice i stvari vratili na svoje mesto, sređivanje dnevne i spavaće sobe biće znatno jednostavnije! Sve što treba je da temeljno usisate tepihe, opajate paučinu i obrišete prašinu, kako bi ove prostorije zamirisale i zablistale!

Da prostorije izgledaju još urednije i sređenije, na sto u dnevnoj sobi postavite neku činiju, okačite sliku i donesite omiljeno cveće. U spavaćoj dobro zategnite prekrivače, poređajte lepe jastuke i postavite ramove sa fotografijama vaših drugova i drugarica.

#4 Brzinski prebrišite kuhinju

Kuhinjski elementi, mali kućni aparati i uređaji zahtevaju posebnu pažnju prilikom čišćenja. Naravno, s obzirom da sada ne sređujete generalno stan i temeljno ne ribate svaki deo kuhinje, nema potrebe da se zadržavate oko najsitnijih detalja.

Za sada je sasvim dovoljno da prethodno uključenu mašinu za pranje sudova ispraznite, a oprano suđe vratite na svoje police. Zatim, da lagano sklonite mrvice i samo površinski uklonite fleke od zejtina sa šporeta i obrišite sudoperu i slavinu. Na kraju, natopljenom truleks krpom u vrućoj vodi sa malo praška, brzinski prebišete fioke, radnu ploču i ostale kuhinjske elemente. Pobrinite se da suvom krpom odmah posle vas, neko ko vam pomože, ponovo obriše spomenute površine, uglanca ih i ukloni vlažnost sa njih.

#5 Za kraj ostavite brisanje podova

Dok jurite kroz kuću ili stan, pokušavajući da ga brzinski sredite dok vam roditelji ne stignu, sigurno ćete mnogo puta svojim cipelama uprljati podove i naneti prašinu na njih. Zato bi bilo najbolje da tek za sam kraj čišćenja ostavite brisanje podova.

Da zablista parket ili laminat, u vodu rastvorite sredstvo sa održavanje podova i natopite džoger kojim ćete obaviti brisanje. Džoger isperite ukoliko je potrebno i nekoliko puta, a glancanje ponovite  sve dok  voda kojom ispirate prljavštinu sa podova ne postane sasvim čista.

Potrudite se da održavate stan čistim

Mnogo će biti lakše i vama i vašim roditeljima, braći i sestrama kada redovno održavate stan čistim! Zbog toga nemojte da dozvolite da se ponovo napravi nered u prostoru u kome živite.

Potrudite se da za usisavanje  i sređivanje stvari izdvojite barem jedan dan u nedelji! Zajedničkim snagama sa sestrom ili bratom napravite plan za čišćenje i na ravne časti podelite zaduženja!

Sve dok se budete držali organizacije koju ste isplanirali, stan će bez imalo muke u svakom trenutku biti čist!

Iako vam deluje naporno, sređivanje stana ne mora da bude toliko komplikovano. Sve što treba je da se dobro organizujete i podelite kućne poslove, te ćete sigurno brzo i lako očistiti sve sobe u vašoj kući.

Foto> The Creative Exchange on Unsplash