Zima je počela i kalendarski, ali nama je već danima unazad hladno i najviše nas raduje da se ušuškamo i uzmemo dobru knjigu u ruke. Verujemo da i vi ovih dana razmišljate i radite ovako i baš zato smo rešili da vam predstavimo novi roman izdavačke kuće PropolisBooks „Barka vremena“,  autora Tima Tila. Dobitnik Džoan Ejken nagrade za književnost, Čuvari šume je čarobna priča koja slavi porodicu, prijateljstvo i prirodni svet, ispunjena porukom nade za naše doba.

ProPolis Books i Super Teen vam predstavljaju i poklanjaju knjigu „Čuvari šume“

Košmrak je mesto u kom postoji sirotište i njime upravlja Baba Groza. U njenom stolu nalazi se sve i svašta: sitne alatke, delovi starih džepnih satova, objektivi starih kamera i ostale drangulije po kojima deci nadeva imena. U Košmrak nikad nije zakoračio nijedan usvojitelj i nijedno dete nije izašlo.

Fitiljko živi u u Košmraku i sanja o bekstvu. Nakon rada u fabrici šibica, pravi modele kuća od njih. Baba Groza ga je uhvatila i rešila da ga za krađu kazni. Dok je čekao na izvršenje, na batine koje mu sleduju, posmatrao je pticu u letu. Ptica je ispustila jedan ir. Jedan sasvim poseban žir – drvenu kolevčicu za bebu ne veću od polovine kutije šibica, s ćebencetom i pelenom od mahovine, krupnih smeđih očiju i kose crne kao ugalj.

Svoje blago pokazao je samo Latici, ona je Fitiljkova najbolja prijateljica, koja mu pomaže i krije njegove tajne. Latica je oduvek verovala u nemoguće stvari i čarolije. I zato joj nije bilo nemoguće da poveruje u bebu koja spava u polovini žira. pokrivena mahovinom.

Te noći, kad je sat otkucao ponoć, s druge strane prozora, obasjan mesečinom, posmatrao ga je čovečuljak. Kao ugljen crne kose.

Fitiljko je upoznao Svetlace: Žad – bebinu majku, Tatu Oniksa i kćerku Vivijanit. Oni su minijaturni zaštitnici šume. Zahvalni što je Fitiljko spasao malu Žad, nude mu životnu šansu, bekstvo iz Košmraka i početak novog života, s njima u divljini.

U šumi živi opako čudovište. Svetlaci se nadaju da Fitiljko može da ih zaštiti.

Ali Fitiljko ne želi nikud bez Latice.

Čitajući ovu knjigu bićete preneti u bajkoviti svet prirode, minerala, dragog kamenja, životinsjkih staništa. Uživaćete u redovima koji veličaju bliskost porodice i biti sudionici avanture i mislimo da je ovo više nego dovoljno da poželite da pročitate roman. 

Tim Tili odrastao je na periferiji Lestera i proveo je svaki Uskrs, leto i većinu poluvremena u kamp-prikolici u Pembrukšajeru. Studirao je ilustraciju, a danas vodi kurseve ilustracije dečje knjige u Londonu.

A kao što ste pročitali u naslovu danas vam u saradnji sa izdavačkom kućom ProPolis Books poklanjamo sjajnu knjigu „Čuvari šume“. Kako biste učestovali u akciji potrebno je da nam se javite na mail redakcija@superteen.rs i da odgovorite na pitanje „Kako se zove Fitiljkova najbolja drugrica?“.  Pored toga nam napišite ime, prezime, adresu i grad, kao i koje ste godište. I da ova akcija važi za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Hrvatsku i Sloveniju. Igramo se do 24. decembra do 20.00 , a ime dobitnice ili dobitnika ćemo objaviti na našem IG profilu u storyju.