Želiš li idućih 12 meseci da budeš srećnija, pozitivnija i bolja osoba? Nema problema, uz ove novogodišnje odluke to će ići samo od sebe… Pa hajde da vidimo šta će nam to pomoći da nam 2022. bude bolja od svih!

Hejteri, ne čujem vas

Stalno se događa da ti nečiji zlobni komentar u sekundi dobar dan pretvori u najgori u životu. Bez obzira na to je li neko samo spomenuo da su ti nove pantalone malo preuske ili ti je dobacio da prestaneš da pevušiš jer ne zvučiš baš najbolje, takvi kometari stvarno mogu da te bace u depru. Ali, ne više! Reci sama sebi da su to samo reči i da ti ne mogu ništa! Što više budeš mislila na taj način, pre ćeš u to poverovati. I ako obožavaš svoje nove pantalone, slobodno ih nosi kad god želiš. I pevaj na sav glas ako ti to pričinjava zadovoljstvo. Dokle god se dobro zabavljaš, koga briga šta misle drugi?

Neću previše obećavati

Nikada ne obećavaj ono što već unapred znaš da nećeš moći da uradiš. Svaki plan katkad može da se izjalovi, ali budeš li stalno ljude ostavljala na cedilu, izneverićeš ih i razočarati. Bolje je biti sasvim iskren od samog početka. Kad nešto obećaš, daj baš sve od sebe da to i ostvariš. Ako ti se zaista dogodi da neko obećanje ne uspeš da ispuniš, iskreno se izvini i pokušaj da se iskupiš na neki drugi način.

Prihvatiću kritike

Ceo vikend si radila na referatu, a profesorka ti ga vrati s gomilom crvenih ispravki. To je tako nepošteno, zar ne? Ali progutaj ponos i prihvati mogućnost da si zaista nešto uradila pogrešno ili nedovoljno dobro. Naravno, nikad nije lako pomiriti se s činjenicom da neko drugi misli kako nisi baš onako dobra kao što ti misliš. Ali verovatno si i sama svesna da tvoja profesorka to ne radi zato da bi se ti osećala loše, već da ti ukaže na greške i na sve ono što možeš da uradiš bolje. Isto je s kritikama koje katkad dobiješ od roditelja, trenera, prijateljice… Zato na svaku kritiku gledaj kao na mogućnost svog napretka jer one tome i služe!

Neću više kasniti

Kašnjenje na dogovor niko ne voli. To je znak da si sama sebi važnija od osobe s kojim si dogovorila sastanak. Zato se uvek potrudi da stigneš na vreme i pokaži poštovanje prema osobi s kojom imaš dogovor. Njegovo ili njeno vreme jednako je vredno i važno kao tvoje. Nemoj to nikad da zaboraviš!

Misliću pozitivno

Petar Pan je bio u pravu. Srećne misli su ključ boljeg života. Stoga, svaki novi dan započni velikom dozom optimizma. Čim otvoriš oči, pomisli na nešto čemu se veseliš. To može biti i neka sitnica: možeš se, na primer, radovati tome što ćeš toga dana prvi put otići u školu u novim cipelama. Naučno je dokazano da pozitivne misli odlično utiču na smanjenje stresa, a pomažu i u postizanju boljih rezultata u školi i sportu. A toga ne bi trebalo da se odrekneš, zar ne?

Prihvataću pozive za izlazak

Nikad ne znaš gde i kada možeš upoznati osobe s kojima bi mogla dobro da se slažeš. Zato, kad god te neko negde pozove, bilo da je to žurka, izlet ili šetnja parkom, pristani! Želiš li da budeš omiljena faca u društvu, najgore što možeš da učiniš je da ostaneš kod kuće! Odvaži se, priključi se akciji i uživaj. Ako nakon nekog vremena shvatiš da ti ta vrsta izlaska ili društva ne odgovora, možeš se povući. Ali bar ćeš znati da si sama sebi dala šansu.

Biću bolja prema roditeljima

Matorci su gnjavaža, to je činjenica. Ali budući da s njima moraš živeti, bolje je da ih pustiš u svoj svet nego da se u potpunosti otuđiš od njih. To, naravno, ne znači da im moraš otkrivati svaki i najmanji detalj svog života, ali dopustiš li im da bar malo dobiju uvid u tvoje misli, osećanja i probleme, lakše će te razumeti. Zato sledeći put kad ti mama prigovori da si se prejako našminkala, nemoj samo da zakolutaš očima, već joj objasni da isprobavaš novi stil kakav fura Kylie Jenner ili Olivia Rodrigo. Što više budeš s njima razgovarala, lakše ćete pronaći zajednički jezik.

Foto: Shutterstock