Mekano testo, neodoljivi kačkavalj koji se topi pod nepcima, aromatični pelat, šunka, pečurke punog ukusa i brojni drugi sastojci pažljivo raspoređeni po okrugloj podlozi vekovima opčinjavaju gurmane širom sveta.

Poznate picerije uvek vrve od posetilaca, posebno mladih gostiju, koji uživaju u poznatom ukusu ovog jela, a u svakom gradu nalazi se barem jedno mesto dobro poznato po picama vrhunskog ukusa.

Ako želite da saznate šta je to što pizzu činu tako popularnom hranom među populacijom mladih i kako je ona dospela na sam vrh lestvice omiljenih jela ljudi širom sveta, nastavite da čitate naš tekst!

Svako može pronaći pizzu po svom ukusu

Pizza svim ljubiteljima hrane daje mogućnost da uživaju u omiljenim sastojcima.

Uz mekano testo hrskavih korica koje je neizostavan sastojak svake pizze, svi ostali sastojci su promenjivi. Tako postoje vegetarijanske verzije pizze, kao i pizza isključivo sa nekoliko vrsta sira, tu je verzija sa belim pilećim mesom, ali i crvenim mesom, pa i suhomesnatim proizvodima.

Ljubitelji pikantnih ukusa mogu uživati u pizzi sa feferonama ili drugim ljutim sastojcima, a ljubitelji klasike mogu zadovoljiti sva svoja čula uz popularne i jednostavnije opcije – margaritu ili capricciosu.

Baš zato se ona može nazvati gotovo univerzalnim jelom koje će zadovoljiti čula probirljivih, ali i onih koji vole da eksperimentišu.

Ne smemo zaboraviti na još jednu činjenicu koja picu čini popularnom u mlađoj populaciji, a to je cena pizze koja je uglavnom povoljnija od drugih izbora. Bilo da jedete u restoranu, ili ste se odlučili za brzu hranu, ovo jelo uglavnom će biti jedno od povljnijih na meniju.

Sa druge strane, ako se odlučite da posetite bar specijalizovan za pizzu kreiranu po posebnoj recepturi od kvaltietnih sastojaka, možda ćete izdvojiti veću sumu novca, ali možete biti sigurni da ćete uživati svim čulima!

Odličan izbor za različite prilike i događaje

Druženje sa najbljižim prijateljima, veče posvećeno gledanju filmova ili veća kućna žurka odličan su povod za uživanje u pizzi. Veliki broj mladih odlučuje se da poruči ovaj italijanski specijalitet prilikom organizacije različitih vidova druženja i uživa u punom ukusu ovog nedoljivog jela.

Takođe, omiljena je hrana posle večernjih izlazaka, kao i sjajna opcija kada jednostavno niste sigurni šta želite da jedete. Može se jesti sa nogu, bez upotrebe pribora, što je čini izuzetno praktičnom za šetnje gradom, ali i za veća okupljanja kada nemate mesto za sedenje.

Dostupna je gotovo u svim krajevima sveta

Bilo da ste se zaputili u njenu postojbinu, Italiju, ili ste rešili da posetite određeni grad u Evropi, ali i šire, biće vam dostupni brojni restorani koji nude pizzu po originalnom receptu. Gotovo svuda ćete pronaći klasične pizze sa dobro poznatim sastojcima – pelatom, kačkavaljem i pečurkama u kojima mogu uživati ljubitelji klasike, ali i neobične opcije.

Ono što oduševljava mlade koji vole da eksperimentišu sa ukusima deifinitivno su specijalne pizze koje se prave po recepturi određene picerije sa sastojcima koji su karakteritični za određenu destinaciju.

Na pojedinim destinacijama izuzetno su popularni mesni proizvodi, pa se tako pravi pizza sa dodatkom mlevenog mesa, ali i drugih neobičnih sastojaka koje nismo navikli da viđamo na ovom testu.

Dobra stvar kod dostupnosti pizze na brojnim turističkim destinacijama jeste da je oni izbirljivi uvek mogu poručiti umesto eksperimentisanja sa lokalnim specijalitetima. Ona može biti doručak, ručak, ali i večera, te je idealno rešenje na putovanjima, a posebno putovanjima koje mladi preferiraju, uz celodnevne šetnje, a neretko i večernje izlaske kada je “hrana za nogu” najpraktičnija opcija.

Pizza svoju reputaciju gradi već vekovima

Pizza je poznata po svojoj istoriji, dugoj nekoliko vekova. U 3. veku pre nove ere, Marko Porcije Katon, rimski istoričar, opisao je “okruglo testo preliveno maslinovim uljem, biljem i medom, ispečeno na kamenu”.

U iskopinama Pompeje pronađeni su ostaci okruglog peciva, a u kuvaru Marka Gavija Apija ispisani su važni sastojci koji se dodaju na podlogu od peciva.

Sve to, i još mnogo dokaza ukazuju na postojanje jedne verzije pizze u dalekoj istoriji, a zanimljivo je da se reč “pizza” prvi put pojavila 997. godine u jednom rukopisu na jugu Italije.

Pizza najbliža jelu koje danas znamo, nastala je nešto kasnije, najverovatnije u 16. veku i to na veoma zanimljiv način.

Poznato je da su u srednjem veku sluge jele ostatke hrane svojih gospodara i to tako što su stavljali ostatke na podlogu od hleba. Nakon dolaska paradajza u Evropu iz Perua, ovaj sastojak dodavao se upravo preko testa i na taj način pojavila se prva nezvanična pizza, koja je kasnije prodavana siromašnom stanovništvu na ulici.

Vremenom, ovo jelo se značajno razvilo, ne bi li postalo zvaničan obrok za koji je potreban recept.

Poznata je priča o nastanku popularne pizze Margarite koja je nastala kada je poznati kuvar Rafaelo Espozito kreirao pizzu u čast italijanske kraljice Margarite Savojske sa bojama koje podsećaju na zastavu italije, a koju kreiraju sastojci – paradajz, mocarela i bosiljak.

Godinama je pizza gradila svoju reputaciju, a mnogi kuvari su pažljivim kombinovanjem različitih sastojaka, kreirali preukusna testa, da bi danas postala jedno od najpopularnijh jela širom sveta.

Nadamo se da vam je naš tekst bio zanimljiv i približio sa neodoljivim jelom koje je osvojilo ceo svet!

Tekst: S. Stanković

Foto: Pexels i Freepik